DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Pár év múlva az élmezőnyben látja magát a Sauber

A Force India mintájára a svájciak istállója is óriásölővé válna. Rövid időn belül pontokért mennének, a ferraris kapcsolataiknak köszönhetően pedig mindössze 3-5 év alatt az elejébe is odaérnének.

Frederic Vasseur csapata 2012 óta lefelé csúszik a lejtőn. Hat szezonnal ezelőtt még a hatodik helyen végeztek a konstruktőri tabellán, a tavalyi évre viszont mindössze öt megszerzett ponttal a lista legalján kötöttek ki. Ez nem Vasseur sara, az egykori renault-s szakember tavaly vette át a stafétát Monisha Kaltenborntól, hogy helyrepofozza az F1 legkitartóbb kiscsapatát. A háttérben zajló változások egyre nyilvánvalóbbak: szorosra fűzött ferraris kapcsolataiknak hála az idei évre az olaszok legfrissebb motorját használhatják, Charles Leclerc személyében kaptak egy ígéretes újoncot, névadó szponzorként pedig leszerződtek az Alfa Romeóval. Vasseur szerint a változásoknak hála néhány szezon alatt olyan sikereket érhetnek el, mint a tavaly negyedik helyet megszerző Force India.

sauber_ferrari_2017_action



„Ők jó példát jelentenek számunkra, hiszen hasonló kapcsolatban vannak a Mercedesszel, mint mi a Ferrarival” – nyilatkozott a csapatvezető az Autosportnak. „Közös pilótáik vannak (Esteban Ocon a Mercedes juniorja), közösen dolgoznak a motoron és egyéb alkatrészeken, ráadásul hasonló méretűek is, mint a Sauber. Példaképek előttünk, mivel megmutatják, hogy mire lehetünk képesek, milyen célokat tűzhetünk ki magunk elé.”

Vasseur azonban tisztában van vele, hogy Róma sem egy nap alatt épült fel. Terveik kivitelezhetőek, de nem siettethetik a folyamatot. „Időbe tellett, míg a Force Indiások ilyen eredményekre lettek képesek. Emlékezhetünk, hogy Spykerként még a top 10-es eredményért is meg kellett küzdeniük. Hosszú távú tervekkel dolgoztak, és nekünk is ezt kell tennünk. Türelmesnek kell lennünk, szóval én három-öt évvel számolok. Kívülről talán úgy tűnhet, hogy az ember csak úgy megveheti a teljesítményt, de nem úgy meg a dolog, hogy veszek egy motort a Ferraritól vagy a Mercedestől, aztán jövőre már gyors is vagyok. Pénz és hosszú távú tervek nélkül nem tudsz megküzdeni a címvédővel.”

Következő lépcsőfokként pedig Vasseur elképzelése az, hogy újra a pontokért szálljanak harcba.„Még úgy is távol vagyunk az előttünk lévőtől, hogy év végére kicsit faragtunk a hátrányunkból. Elsődleges célom az volt, hogy ezt a lemaradást eltüntessük, hiszen vissza kell térnünk a küzdelembe. Szerintem ez menni fog, aztán majd meglátjuk, hogy ezzel a nyolcadik, a kilencedik, vagy a tizedik helyekért tudunk-e majd harcolni. Ettől jobb nehéz lenne” – ismerte be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: