DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Prost: Schumacher és Fangio előttünk van

Alain Prost sosem kergetett rekordokat, bár egyet azért hosszú ideig tartott. Örül, hogy egy lapon szerepel Sebastian Vettellel és Lewis Hamiltonnal, de sosem tartotta magát a legjobbnak.

Bár már 1993-ban visszavonult, sosem veszítette el kapcsolatát a Formula-1-gyel. Előbb a McLaren szaktanácsadója lett, majd a Ligier-t megvásárolva saját istállót indított (nem túl nagy sikerrel). Az utóbbi években a Renault főtanácsadójaként tevékenykedik aktívan a Formula-1-ben és a Formula-E-ben is (ott az e-dams csapatnál nagyobb szerep hárul rá).

1985, 1986 és 1989 után 1993-ban ért a csúcsra a száguldó cirkuszban, de Juan Manuel Fangio (akkor még) öt világbajnoki címes rekordjáért nem indult már harcba, visszavonult. Így is kiváló eredményeket tudhat magáénak, 51 nagydíjgyőzelmét Michael Schumacher csak nyolc évvel később tudta túlszárnyalni, végül kilencvenegyig jutott, ami azóta is rekord.

Tavaly Lewis Hamilton is elé került, a britnek azóta 62 sikere van. De hogyan látja négy világbajnoki címét a professzor? „Sosem kergettem a világbajnoki címek rekordját. Amikor megszereztem a negyediket, akkor Fangio még mindig előttem állt öt címmel. Mivel hamarabb abbahagytam, nem is volt esélyem harcba szállni érte” – nyilatkozta Alain Prost a Speedweek szaklapnak.

00118005_362



„Büszke vagyok arra, hogy az akkori négy világbajnoki győzelem még mindig egyenrangúvá tesz Lewis Hamiltonnal és Sebastian Vettellel és velük osztozhatok ezen a kitüntető címen. Mindketten kétségkívül a valaha volt legjobb versenyzők közé tartoznak”.

„Ugyanakkor mindhármunk előtt egy egészen exkluzív társaság van, Michael Schumacherrel és Juan Manuel Fangióval. Ez is örömmel tölt el. A Francia Nagydíj visszatérése? Franciaországban az autósport ugyanolyan mély gyökerekkel rendelkezik, mint Nagy Britanniában. Mindig is szoros kapcsolat volt az autógyártók és a versenyzés között. Jelen volt a Bugatti, a Talbot, ahogy a Renault és a Peugeot is. Ez nem szimplán egy futam, ez az egész országot képviselő esemény, a tradíciókhoz tartozik” – tért ki az idén visszatérő nagydíjra Alain Prost.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: