Steward
Varga Ákos
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. január 16. szerda
F1

Nyomás alatt Raikkönen és Bottas is

A tavalyi évben a Mercedes és a Ferrari vívta a legnagyobb csatát, de Hamilton és Vettel jelentősen jobban teljesítettek, mint csapattársaik. 2018-ra Bottas és Raikkönen is ultimátummal érkezik.

Ugyan mind Kimi Raikkönen, mind Valtteri Bottas megkapta a bizalmat egy újabb évre saját istállójától, ugyanakkor a Mercedes és a Ferrari is egyértelművé tették, hogy ennél többet kell nyújtaniuk, amennyiben továbbra is a csapatnál szeretnének maradni.

A jégember 2001-ben kezdte karrierjét, 38 esztendősen már annak vége felé közelít. Ugyanakkor még mindig képes remek feltámadásokra, elég csak arra gondolni, hogy a pocsék 2014-es és 2015-ös szezont követően tavalyelőtt mennyire jól felzárkózott és végül csak kevéssel maradt el a négyszeres világbajnok Vettel mögött.

Tavaly inkább csak felvillanásai voltak a gyenge idénykezdést követően, például a monacói pole-pozíció, vagy az erős magyarországi, illetve malajziai teljesítményt említhetnénk. Zömében azonban az időmérőkön és a versenytempóban is láthatóan elmaradt német csapattársától.

Melyik finnre lesz jobb hatással, hogy nyomás alatt versenyez?

Kérdés, hogy idén meg tudja-e ismételni a remekül sikerült 2016-os teljesítményt? A rossz nyelvek szerint a Ferrari csak azért tartotta meg Raikkönent, hogy Vettelnek ne legyen házon belül igazi ellenfele. Igaz, a Mercedesnél hasonlót rebesgetnek Lewis Hamilton csapattársáról. Valtteri Bottasnál még szóba sem kerülhet a kora miatti visszavonulás, tizenkét évvel később kezdte pályafutását, mint rutinosabb honfitársa.

A Williamsnél háromból háromszor győzte le a tapasztalt, sokszoros győztes Felipe Massát, az Ezüst Nyilaknál pedig szintén kitűnően kezdett az első félévben. Éppen ezért érthetetlen a nyári szünet utáni drasztikus visszaesése. Toto Wolff legutóbbi nyilatkozata alapján azonban egyértelmű, hogy csak ez az éve maradt a felzárkózásra, ha ugyanis Hamilton ismét feltűnően elporolja, akkor jó eséllyel leváltják a szimpatikus finn pilótát.

Kérdés, hogy javít, vagy éppenséggel ront a két finn teljesítményén, hogy egy ultimátummal a fejük felett kell versenyezniük a szezonban. Kétszer biztosan nem nézik el nekik a tavalyi kisiklásokat.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?