DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Minden téren Schumacher a Ferrari királya

A patinás olasz istállónál a hétszeres világbajnok az összes házon belüli rekord esetében tarol. Sebastian Vettel most azért harcol, hogy Schumacher mögé zárkózhasson, például a győzelmek számában.

A csapatok örökranglistáját a Ferrari vezeti 229 győzelemmel, a második McLarennek 182 sikere van (sajnos jó ideje ugyanannyi), harmadik a Williams 114, futamon elért első hellyel. De hogy alakulnak a Scuderia statisztikái csapaton belül? Természetesen minden mutatóban Michael Schumacher kiemelkedően vezet és még, jó eséllyel sokáig megdönthetetlen is lesz.

Összesen 38 pilóta nyert a Ferrari színeiben eddig. Nézzük az élmezőnyt!

1. Michael Schumacher, 72 győzelem (181 startból)
2. Niki Lauda, 15 győzelem (58 start)
3. Alberto Ascari, 13 győzelem (30 start)
4. Felipe Massa, 11 győzelem (139 start)
= Fernando Alonso, 11 győzelem (95 start)
6. Rubens Barrichello, 9 győzelem (102 start)
= Kimi Raikkönen, 9 győzelem (130 start)

Michael Schumachert egyelőre lehetetlen utolérni a Scuderiánál


Közvetlenül mögöttük érkezik Sebastian Vettel nyolc (a Scuderiánál elért) futamgyőzelemmel, 60 indulásból. Ha kiemelkedően jó évet produkálna a négyszeres világbajnok idén, akkor akár Lauda elé is ugorhatna a második helyre, de még így is fényévekre lesz hétszeres bajnok honfitársától, akinek rekordjait senki sem veszélyezteti.

A dobogós helyek tekintetében is hasonló a legendás Schumacher fölénye. 116 alkalommal állt pódiumra, Barrichello 55, Alonso 44, Raikkönen 40, Massa 36, Vettel pedig 33 ízben. Láthatóan itt sincs veszélyben a rekord. A pole-pozíciók tekintetében szintén, a Ferrarival öt világbajnoki címet szerző, német versenyző a csúcstartó, 58 első kockával. Őt követi Lauda 23, Massa 15, Ascari 13, Ickx és Barrichello 11-11 első rajthelyről való indulással.

A leggyorsabb versenykörök? Itt is hasonló a helyzet, bár itt Schumachert (53) Kimi Raikkönen követi (21), Barrichello (15), Massa (14), Regazzoni (13) és Lauda (12) pedig még jobban lemaradva. A számok arra engednek következtetni, hogy a Ferrarin belül Schumacher csúcsait megdönteni nagyon ütős feladat lesz, könnyen lehet, hogy hosszú évtizedekig fent maradnak.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: