DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Akik csak egyszer nyertek F1-es futamot

Egy győzelem a Formula-1-ben, és nem több. Valakit a szerencsés körülmények tettek nyertessé, valaki pedig a remek teljesítményének köszönheti ezt. Most néhány egyszeres futamgyőztesről ejtünk szót.

Az F1 öt nagy alakját emeltük ki, akik csupán egyszer értek fel a csúcsra, mégis évekig a száguldó cirkusz meghatározó alakjai voltak.

Jean Alesi - 1995, Kanada

A francia versenyző 13 szezont töltött az F1-ben, és 32-szer állhatott dobogóra, de ebből csak egyszer a legfelső fokára. Ez a Ferrari színeiben, a Kanadai Nagydíjon adatott meg neki, éppen akkor, amikor 31. születésnapját ünnepelte. Schumacher hatalmas előnnyel vezette a versenyt 11 körrel a leintés előtt, de ekkor váltóhiba lépett fel nála. Ki kellett jönnie a bokszutcába, de mire megjavították az autót, már hatan elmentek mellette. Alesi a második helyről lépett előre elsőnek, és a két Jordan-Peugeot előtt intették le győztesként.

 egyszeres-gyoztesek-alesi



Olivier Panis - 1996, Monaco

Mindössze hárman értek célba a kaotikus Monacói Nagydíjon. Sorra estek ki a pilóták a versenyből: Schumacher hibázott, és összetörte a Ferrarit, Damon Hill és Jean Alesi autója is megadta magát az élen. A francia pilóta hazája autójával, egy Ligier-vel tudott diadalmaskodni. Pályafutása során ezen a győzelmen kívül még négyszer állt dobogón, háromszor volt második és egyszer harmadik.

 egyszeres-gyoztesek-panis

Jarno Trulli - 2004, Monaco

Ismét Monaco a helyszín, ezúttal 2004-ben járunk. A Renault gyári csapata Alonso 2003-as Magyar Nagydíjon aratott győzelme után ismét a csúcsra ért. A verseny közepénél Alonso balesete miatt kellett behívni a biztonsági autót, ami újabb balesetet eredményezett: Schumacher a gumikat melegítette az alagútban, amikor Montoya hátulról belészállt. Trullinak a verseny végén Buttonnal kellett csatáznia, de a brit végül nem tudta maga mögé utasítani őt.

 egyszeres-gyoztesek-trulli

Robert Kubica - 2008, Kanada

A BMW-Sauber kettős sikerével és Robert Kubica első és egyetlen győzelmével zárult a 2008-as Kanadai Nagydíj. Az egyik biztonsági autós szakasznál baleset történt a bokszban: pirosan égett a lámpa, így Raikkönen és Kubica is megállt a kijáratnál. Hamilton nem figyelt, és belerohant a finn pilótába, a britet pedig Rosberg kapta el. Hamilton és Raikkönen kiesett. A verseny felétől Kubicának csapattársával, Heidfelddel és Alonsóval kellett megküzdenie, de a spanyol végül kiesett, a lengyel pedig behúzta a győzelmet. A lengyel pilóta, aki nemrég nagyon közel került a visszatéréshez, 11-szer állt még a dobogón Formula-1-es karrierje során.

 egyszeres-gyoztesek-kubica

Pastor Maldonado - 2012, Catalunya

Igaz, inkább a balhéi miatt lett híres, de a venezuelai pilóta is az egyszeres győztesek közé tartozik: Fernando Alonsót hazai futamán verte meg a 2012-es szezonban, amikor 8 különböző győztest ünnepelhettünk. Maldonado a pole-t is megszerezte, de Alonso lerajtolta őt. A spanyolt végül a bokszban sikerült megelőznie a venezuelainak, aki az élen is maradt leintésig. Mögötte Alonso és Raikkönen futott be a második és a harmadik helyen.

egyszeres-gyoztesek-maldonado

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: