DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mérnöke szerint Massa a csúcson hagyta abba

A Williams teljesítményért felelős főmérnöke úgy véli, a visszavonuló F1-es még idén is remek formát nyújtott. A hosszú éveken keresztül a brazil mellett dolgozó szakembernek hiányozni fog a pilóta.

Rob Smedley már a Ferrarinál is együtt dolgozott Felipe Massával a versenyző főmérnökeként, a Williamsnél pedig a teljesítményért felelős mérnök pozícióját töltötte be. A brazillal ápolt szoros kapcsolata mindig is közismert volt, így nem csoda, ha a szakembert is megkérdezték a pilóta – immár véglegesnek szánt – visszavonulásáról, amely kapcsán maga Massa is felidézte karrierjét. Smedley szerint a 2008-ban kis híján világbajnokságot nyerő versenyző még a 2017-es Formula-1-es szezonban is kiváló teljesítményt nyújtott:

massa-abudhabi-williams-1



„Nézzük csak meg, miképp fejezte be: abszolút a csúcson hagyta abba” – idézi szavait az Autosport. „16 évet töltött el a paddockban, és végig olyan versenyképes volt, hogy majdnem világbajnok tudott lenni és mindig kihozta a maximumot az autójából. Nincs jobb módja a befejezésnek, mint amikor még mindig a csúcson vagy, még mindig szállítod a pontokat a csapatnak és az időmérőn extra köridőket érsz el. Elképesztően népszerű, és ez jól mutatja az értékét.”

A mérnök úgy érzi, különböző meghibásodások nélkül még ennél is sokkal több pontot szerezhetett volna Massa: „Bárki meg tudja állapítani, hogy megnyerhette volna a versenyt Bakuban. Úton volt a győzelem felé, ami egy igen különleges pillanat lehetett volna az utolsó F1-es évében. Az egész futam során hibátlanul ment, de megbízhatósági problémáink akadtak. Alighanem a megszerezhető pontok felét elvesztettük az autó miatt.”

Smedley elárulta: hiányozni fog neki a brazil társasága a nagydíjhétvégék során. „Hiányozni fog a munka közben, de a barátom marad. A feleségeink és a gyermekeink is barátok – olyan ő, mint egy kistestvér. A családom része és ő is része az én családomnak, és ezen a téren nem lesz változás. De furcsa lesz, hogy nem lesz ott munka közben, akivel néha csak leülhetek kicsit kávézgatni és beszélgetni a versenyhétvégék forgatagában. Azt hiszem, ez hiányozni fog.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: