DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

2017 második félévének érdekesebb mérföldkövei

Vajon milyen statisztikai érdekességeket tartogatott a 2017-es Formula-1-es évad második fele? Hamilton utoléri Schumachert, Szingapúrban pedig a németek egy negatív csúcs miatt szomorkodhattak.

Keith Collantine szakíró szedett össze a teljes szezon versenyhétvégéi során statisztikai érdekességeket, ezekből szemezgetünk most. A nyári szünet utáni furcsaságok következnek.

- Belgiumban Lewis Hamilton eléri Michael Schumacher bűvös, 68-as pole-pozíciós rekordját. A brit meg is nyerte kétszázadik nagydíját, ahogy korábban Schumachernek, Buttonnak és Nico Rosbergnek is sikerült.
- Olaszországban az esős időmérő miatt nem dőlt meg a korábbi körrekord, ez ugyanis mindegyik más pályán megtörtént idén. Stroll huszonhárom nappal megelőzte Max Verstappent, mint a legfiatalabb pilóta, aki az első sorból startolhatott valaha.
- Szingapúrban a Ferrari mindkét pilótája már az első körben kiesett, ilyen sosem történt korábban a Scuderia történetében. Nico Hülkenberg 129 nagydíjon indul el úgy, hogy egyszer sem áll dobogóra, ezzel megdönti Adrian Sutil negatív csúcsát. Mivel remek helyről ő is kiesik, a 2008-as Francia Nagydíj óta először fordul elő, hogy nincs német pontszerző.

Szingapúr a Ferrari és Németország számára is katasztrófa volt


 - Malajzia az egyetlen helyszín, ahol az elmúlt három évben képtelen volt nyerni a Mercedes, idén Verstappen orozta el a győzelmet a Red Bull-lal. A futam pedig az eddigi legrövidebb volt Sepangban, ami végig is ment.
- Suzukában először sikerül Hamiltonnak megszereznie az első rajtkockát. Jolyon Palmer utolsó F1-es futamán állt rajthoz (legalábbis egy ideig biztosan).
- Az Egyesült Államokban Lewis Hamilton hetedik rajtját hatodik győzelmére váltja, ez is rekord. Danyiil Kvjat ötvenegy nagydíj után távozik a Toro Rossótól, kirúgják az oroszt.

- Mexikóban Lewis Hamilton bezsebeli a világbajnoki címet, ezzel Nico Rosberg a harmadik legrövidebb ideig regnáló világbajnokká válik. Max Verstappen úgy lesz háromszoros futamgyőztes, hogy még nem sikerült az első rajtkockából indulnia soha.
- Brazília már a nyolcadik olyan versenyt hozza el, ahol nem a Mercedes győz. Összeadva veszített nyolc futamot a 2014 és 2016 közötti időszakban a német istálló. Kimi Raikkönen is rekordot dönt, már huszonegyedik alkalommal állhat dobogóra legutóbbi győzelme óta (2013 Ausztrália).
- Lewis Hamilton az F1 történetében másodszor képes úgy világbajnoki címet nyerni, hogy minden versenyen pontot szerez. Ráadásul zsinórban már 25. alkalommal végzett a legjobb tízben, ezzel éppen Raikkönen huszonhetes sorozatát fenyegeti. Valtteri Bottas karrierje során először a pole-pozíció, a leggyorsabb kör és a futamgyőzelem tulajdonosa is. Felipe Massa 269 nagydíj után visszavonul.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: