DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év előzése

Bár az előzések száma csökkent tavalyhoz képest az új szabályok által, talán valamivel értékesebbé, látványosabbá is váltak ezáltal. Nézzük, melyek voltak a legemlékezetesebb megmozdulások 2017-ben!

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2017-es idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Jöjjenek most a pályán látott legszebb akciók: az év emlékezetes előzéseit szortíroztuk.

Balogh Tamás: A Ferrari német világbajnoki ezüstérmese idén bebizonyította, hogy igenis képes előzni: Daniel Ricciardót a Kínai Nagydíjon elképesztően agresszív manőverrel autózta körbe, míg Valtteri Bottast a Spanyol Nagydíjon a célegyenesben fékezte ki, miután némi cikázással becsapta finn ellenfelét. Ricciardónak pedig már gyakorlatilag védjegyévé váltak a bevetődős-kifékezés manőverek, amelyek közül kiemelkedett az azerbajdzsáni mutatványa, amellyel három autót utasított maga mögé a biztonsági autós fázist követően, s amely későbbi győzelmének is a kulcsa volt.

1. Sebastian Vettel Daniel Ricciardo ellen Sanghajban
2. Daniel Ricciardo Felipe Massa, Lance Stroll és Nico Hülkenberg ellen Bakuban
3. Sebastian Vettel Valtteri Bottas ellen Barcelonában

Bognár Viktor: Ricciardo tripla előzésénél különlegesebbet aligha találni az idei emlékekben és válogatásokban, ráadásul DRS nélkül tette ezt meg a bakui, extrahosszú célegyenes végén, hiszen csak éppen újraindították a mezőnyt a piros zászló után. Mögötte pedig két „koccanós” előzés jön: Vettel Ricciardo elleni manővere is látványos és ikonikus marad, Magnussen Massa melletti, lehetetlen helyen való bebújásához pedig szintén kellett vakmerőség bőven.  

1. Ricciardo Strollt, Massát és Hülkenberget Bakuban
2. Vettel Ricciardót Sanghajban
3. Magnussen Massát Szingapúrban

mm



Czinege Ádám: Daniel Ricciardo a szélárnyékot használta ki fantasztikusan a célegyenesben, és ezzel három pozíciót nyert, csoda, hogy nem fékezte el magát az első kanyarban, végül befordult a Red Bull-lal. Számomra a két világbajnok harca is emlékezetes: Alonso nem adta könnyen a kilencedik pozíciót Hamiltonnak, visszament mellé a négyes kanyarban, de a brit végül jobb íven találta magát, és elment mellette. Alonsónak honfitársával is meg kellett küzdenie a Hungaroringen: az első kanyarban még nem tudta megelőzni Sainzot, de a másodikban külső ívről sikerült neki a manőver.

1. Ricciardo Hülkenberget, Massát és Strollt Bakuban
2. Hamilton Alonsót Mexikóban
3. Alonso Sainzot a Hungaroringen

Gellérfi Gergő: Ez talán a legszubjektívebb kategória: számomra Ricciardo volt a szezon előzéskirálya, de Alonso magyarországi produkciója is emlékezetes marad, amikor a technikai hátrány ellenére ültette be a hintába fiatalabb honfitársát.

1. Ricciardo három autó ellen Bakuban
2. Alonso Sainz ellen a Hungaroringen
3. Ricciardo Raikkönen ellen Monzában

1_2

Gobodics Tamás: Ezen talán nincs mit magyarázni, Ricciardo mindenkit meglepett Bakuban, Vettel pedig kőkemény volt az ausztrállal szemben Kínában. A harmadik helyre a mexikói Hamilton-Alonso csata fért be nálam, maga az előzés is szép volt, de az egész harc, ahogy vívtak egymással – na ez hiányzik sokszor a mai Formula-1-ből. 

1. Ricciardo mindenkit lenyomott Bakuban
2. Vettel vs. Ricciardo Kínában
3. Hamilton vs. Alonso Mexikóban

Kovács Mariann: Ritkán látni olyat, mint amilyet Daniel Ricciardo Bakuban bemutatott: hármat egy csapásra. Nico Hülkenberg is meccsben volt a Williamsekkel, de ő sem úszta meg az ausztrál támadását. Év elején Kínában Ricciardo és Sebastian Vettel csatázott egymással emlékezetes módon, amiből a német került ki győztesen. A Bakuban körhátrányt is megjáró Valtteri Bottas kockás zászló előtt pár méterrel kivitelezett hajrája méltó társa a fenti két eseménynek.

1. Daniel Ricciardo bakui hármas előzése a két Williams és Nico Hülkenberg ellen
2. Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo oda-vissza Kínában
3. Valtteri Bottas Lance Stroll ellen az utolsó métereken Bakuban

2_1

Strommer Benjamin: Az újraindítást követően Ricciardo Azerbajdzsánban két autót előzött meg egyszerre, és egy harmadikra, Hülkenberg Renault-jára is figyelnie kellett: mivel később Hamilton és Vettel is mögé esett vissza, tulajdonképpen ez a manőver ért győzelmet. A Red Bull-os egy másik csatában is érintett volt, ott szenvedő alanyként: Sanghajban Vettellel csapott össze, nem csupán képletesen, hiszen a két autó kerekei is összekoccantak. Bár az elsődleges figyelem mindig az élmezőnyre szegeződik, a legtöbb csata idén is középen, a sűrűjében volt. Szingapúrban Magnussen és Massa cseréltek pozíciót többször kanyarokon át, ráadásul a lepattanót kihasználva Ocon is benézett a dán mellé.

1. Ricciardo a Williamseket Bakuban
2. Vettel Ricciardót Kínában
3. Magnussen Massát Szingapúrban

4_1

Vaszilykó Péter: Aki a Red Bull domináns éve alatt azzal vádolta Vettelt, hogy csak az élen autózásban jó, annak az egész kínai futam bizonyítékul szolgált ennek ellenkezőjéről. A négyszeres világbajnok a mezőny végéről gyönyörű felzárkózást mutatott be, ennek legszebben sikerült manővere pedig az ausztrál ellen történt. Hamilton és Alonso a Mexikói Nagydíj leggyönyörűbb csatáját mutatta be, mikor a spanyol kanyarokon keresztül védekezett a jóval gyorsabb Mercedes ellen. Magnussen előzése pedig egy igazán tökös, test-test elleni manőver volt, amit két kanyarral később tudott befejezni Massa ellen.

1. Vettel Ricciardo ellen Kínában
2. Hamilton és Alonso csatája Mexikóban
3. Magnussen Massa ellen Szingapúrban

rv

A végeredmény: Daniel Ricciardo az első két helyezettben is érintett: egyikben támadóként, a másikban védekezőként, de utóbbi, kerékcsattanós manővernél is szükség volt az ő agresszivitására, hogy emlékezetessé tegye Vettel megmozdulását. A győztes a különleges tripla előzés, aminek egy részét ugyan már a célegyenesben teljesítette az ausztrál. A dobogó alsó fokára felfért a kellemes nosztalgiát ébresztő Hamilton-Alonso csata. 

1. Ricciardo három autót Bakuban 20 pont
2. Vettel Ricciardót Sanghajban 14 pont
3. Hamilton Alonsót Mexikóban 5 pont
4-5. Magnussen Massát Szingapúrban, Alonso Sainzt a Hungaroringen 3-3 pont
6-8. Ricciardo Raikkönent Monzában, Vettel Bottast Barcelonában, Bottas Strollt Bakuban 1-1 pont

w

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Sebastian Vettel, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Force India, 3. Ferrari
Az év meglepetése: 1. Esteban Ocon, 2. Ferrari, 3. Force India
Az év csalódása: 1. McLaren-Honda, 2. Kimi Raikkönen, 3. Danyiil Kvjat
Az év újonca: 1. Lance Stroll, 2. Antonio Giovinazzi, 3. Brendon Hartley
Az év versenye: 1. Azerbajdzsáni Nagydíj, 2. Szingapúri Nagydíj, 3. USA Nagydíj

 

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: