DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pilótája

A 2017-es évet és versenyévadot szokásos szezonértékelőnkkel búcsúztatjuk. A Formula.hu szerkesztősége elsőként arra a kérdésre kereste a választ, mely pilóták nyújtották a legkimagaslóbb teljesítményt.

Negyedik éve kihagyhatatlan évzáró szavazássorozatunkat 12 napon át kísérhetitek figyelemmel oldalunkon, december 31-ig minden nap egy újabb toplistával jelentkezünk az idei Formula-1-es évad legkiemelkedőbb teljesítményeit és pillanatait felsorakoztatva. Rögtön az egyik főkategóriával, a szezon legjobb versenyzőjének felkutatásával kezdjük!

 

Balogh Tamás: Lewis Hamiltont világbajnoki évei közül talán most szorongatták meg a legjobban – de mindenképp most volt a legerősebb ellenfele –, ám a brit főleg a szezon második felében ismét szintet tudott lépni, így teljes joggal gyűjtötte be negyedik elsőségét. Sebastian Vettel is a régi önmagát hozta, és csupán néhány hiba és a Ferrari műszaki problémái fosztották meg attól, hogy a legvégsőkig harcban maradjon ellenfelével. A Red Bullok közül pedig ugyan Daniel Ricciardo szerezte a több pontot, Max Verstappent gyakrabban hátráltatták technikai hibák, s ha mindketten célba értek, a holland általában elhomályosította ausztrál társát.

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Max Verstappen

00117006_662 



Bognár Viktor: Talán nem is láttam még idén olyan évértékelőt, ahol nem Hamiltont hozták volna ki a legjobb pilótaként, és én is sodródok az árral. Persze azért, mert ebbe a teljesítménybe tényleg nehéz belekötni, a brit új ellenféllel szemben, a Mercedes fogytában lévő előnye ellenére is állta a sarat, és senkivel nem koccant össze saját rámenőssége miatt, ami kevesekről mondható el idén. Ocon folyamatos pontszerzéseivel nagyon hamar feledtette, hogy első teljes szezonját futja az F1-ben – ritkán látni ilyen kiegyensúlyozott fiatal pilótát. Verstappen meg egy szállal sem lett kevésbé izgalmas figura, mint az előző években, csak idén a kelleténél kevesebben láthattuk őt versenyben.

1. Lewis Hamilton
2. Esteban Ocon
3. Max Verstappen

00117006_757

Czinege Ádám: A brit pilóta negyedik bajnoki címét szerezte meg, és a szezon második felében ellentmondást nem tűrően vezetett. 20 hétvégéből kilenc győzelmet szerzett, és hétszer nem tudott a legjobb háromban végezni. Nálam idén Max Verstappen a második helyezett. A számos agresszív manővere és védekezése idén is szolgáltatta a show-t, az időmérőkön pedig verte Ricciardót 13-7 arányban. Vettel csak a harmadik: öt győzelme ellenére mentálisan nem volt jól idén, és ez meghatározta szezonját.

1. Lewis Hamilton
2. Max Verstappen
3. Sebastian Vettel

00117006_641

Gellérfi Gergő: Bár nem ez volt négy világbajnoki szezonja közül a legmeggyőzőbb, így sem lehet kérdéses számomra, hogy Hamilton megérdemli az év pilótája címet: alig követett el hibát, amíg a Mercedes tempófölénye nem volt meg, mérsékelt szinten tartotta hátrányát, amikor pedig ziccerbe került, nem hibázott. Vettel a turbókorszakban először meg tudta szorítani a Mercedes egyik versenyzőjét, és megelőzni a másikat a bajnokságban, ami önmagában is feljogosítja arra, hogy a listára kerüljön, míg Ocon első teljes szezonjában egyből a legjobbak közé emelkedett, s fel tudta venni a versenyt a középmezőny királyának tartott Sergio Perezzel.

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Esteban Ocon

00117006_649

Gobodics Tamás: A tavalyi évvel ellentétben nálam idén nem lehet kérdés, hogy a világbajnok valóban a legjobb volt – Hamilton a szezon második félidejében óriási fölénybe került csapaton belül, összességében borzasztó megbízhatóan vezetett és a neki fekvő pályákon szenzációsan gyors is tudott lenni. Vettel nálam így is megérdemli a második helyet, Verstappen pedig azért került fel a dobogóra, mert amikor éppen nem állt meg alatta a Red Bull, akkor gyönyörű dolgokat tudott produkálni, sem Bottas, sem Ricciardo, sem mondjuk Alonso nem tehető elé az én értékrendem szerint. 

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Max Verstappen

00117014_602 

Kovács Mariann: Tavaly még újonc volt, idén már az első három nagy csapatot követő „best of the rest” kategória élét ostromolta. A Manortól a Force Indiához szerződő Esteban Ocon lépett előre legtöbbet a tavaly év végi eredményéhez képest, szám szerint tizenötöt. Csapattársával történt összetűzései jól mutatják, hogy nála az is a tanulás része, hogy nem tekinti automatikusan leosztottnak a csapaton belüli szerepeket. Lewis Hamilton nemcsak azért került fel a szerintem legjobbak listájára, mert ő a világbajnok, hanem mert maga mögött hagyta a tavalyi sokszor érthetetlenül szétesettnek tűnő formáját. Daniel Ricciardo pedig még mindig úgy tud látványosan előzni, hogy közben nem tör össze másokat. Tanulhatnának tőle páran, akik tudnak előzni, viszont röpködnek körülöttük a törmelékek.

1. Esteban Ocon
2. Lewis Hamilton
3. Daniel Ricciardo  

00117022_514

Strommer Benjamin: Az ehhez hasonló év végi rangsorokban Hamilton teljesítményét általában felül-, Vettelét viszont alulértékelik. A 2017-es világbajnok kapcsán „élete legjobb szezonját” is sokszor emlegették, és bár tényleg volt bravúros győztes szériája, nem szabadna elfelejteni év eleji kisiklásait (mint Monacóban) és a bajnoki cím megnyerését követő futamokat, melyeken saját bevallása szerint nem volt motivált. Vettel valóban elkövetett sokba kerülő hibákat, ennek ellenére azonban 2012 óta ő volt az első, aki Ferrarival bajnoki címért harcolt, és ha csupán autója olyan megbízható, mint Hamiltoné, kényelmetlen közelségben lett volna a brithez – ezért helyeztem őt apró képzeletbeli különbséggel az első helyre. Verstappennek hihetetlen balszerencsét hozott az RB13-as nevében levő babonás szám, de év végi két győzelmével megmutatta, mire képes.

1. Sebastian Vettel
2. Lewis Hamilton
3. Max Verstappen

vettel 

Vaszilykó Péter: Bár az év első felében Vettel vezette a bajnokságot, Hamilton kiváló második félévet produkálva, ellentmondást nem tűrően biztosította be negyedik vb-címét. Egyetlen szembetűnő hibát vétett idén (a Brazil Nagydíj időmérőjén), ám azt is csak akkor, amikor már semmi tétje nem volt. Egész évben higgadtan ment, tette a dolgát, aminek meg is lett az eredménye. Vettel is nagyot ment idén, ám a szingapúri hibája és a Bakuban ráereszkedő lila köd alapján látszott, mentálisan nem volt teljesen a brit szintjén. Max Verstappen átmentette tavalyi formáját, viszont a tempója mellett egyre higgadtabbá is vált. Sok türelmet kívánt idei helyzete a Renault erőforrásaival, ám ő bebizonyította, tempójához most már érettséget is tud párosítani.

1. Lewis Hamilton
2. Sebastian Vettel
3. Max Verstappen

00117022_096 

A végeredmény: Az elmúlt két évben egyaránt holtverseny alakult ki az első helyen, idén viszont aligha ez volt a legkiszámíthatatlanabb kategória: Hamilton a szavazásunkon csak két ponttal maradt el a maximálistól, így kétség sem férhetett győzelméhez, mint ahogy Vettel is kényelmesen, bár tisztes távolságból lett a második. A jelen két nagyságát a következő évtized várható két húzóneve követi, és Ocon csak hajszállal maradt le arról, hogy első teljes szezonjában a legjobb három közé válasszuk be. Így viszont Verstappen lett a harmadik, akit 2015-ben és 2016-ban is ugyanerre a helyre rangsoroltunk!

1. Hamilton 22 pont
2. Vettel 12 pont
3. Verstappen 7 pont
4. Ocon 6 pont
5. Ricciardo 1 pont

hamilton

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: