DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Aszfaltszaggató lett a Renault idei motorja

Legalábbis a tavalyihoz képest biztosan. A francia F1-es gárda szinte teljesen átdolgozta előző erőforrását, most pedig azt is kiszámolta, mekkora előrelépésre voltak képesek. Szép érték jött ki.

Bár megbízhatósági szempontból megszenvedte az idei szezont a Renault, teljesítményben képesek voltak akkorát előrelépni, hogy legalább partnerük, a Red Bull dupla futamgyőzelemre volt képes. A Renault technikai igazgatója szerint a motor áttervezése során kitűzött célt - mely szerint az új erőforrásnak körönként rögtön három tizedmásodperccel gyorsabbnak kell lennie, majd még hármat a szezon során kell kiaknázni belőle – elérték.

 „Ez volt a kitűzött cél, de még ezen felül is találtunk rá módot, hogy jobban használjuk, és extra teljesítményt nyerjünk ki a motorból” – nyilatkozta Cyril Abiteboul az Autosportnak. „2016 végétől 2017 végéig csúcsteljesítményen körülbelül egy egész másodpercet gyorsult az erőforrás. Még ha nem is használjuk tetemesebb ideig ilyen terhelésen, ez akkor is óriási. A fejlődés viszont érintette a megbízhatóságot, ami egyértelműen az idei szezon nagy negatívuma volt. Ettől függetlenül álmodni sem mertünk róla, hogy teljesítmény terén akkorát fogunk előrelépni.”

renault_f1_szerel



Bár az idei szezon előtt ambiciózus módon az ötödik konstruktőri helyezést tűzték ki maguk elé, amitől végül 26 ponttal elmaradtak, Abiteboul szerint „büszkék” lehetnek arra, hogy „kifejlesztettek egy olyan autót, ami a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon a negyedik leggyorsabb volt.”

„Másrészről az is egyértelmű, hogy Silverstone óta a karosszériánk is egész korrekt volt” – folytatta gondolatmenetét. „Ez a csapatnak elismerés, ami mostanra nagyon jó formába került. Silverstone óta az autónk nagyjából a negyedik volt a potenciális teljesítményét nézve, amivel egyébként a [műszaki] problémák miatt nem mindig tudtunk szembesülni. Szóval nagyon büszkék lehetünk arra, hogy a negyedik leggyorsabb autó a miénk – főleg ha megnézzük, hol tartottunk tavaly, vagy idén szezonkezdetkor. A csapatunk híres és kevésbé híres személyekkel is bővült, így a létszám mellett minőségben is növekszünk. Mind a befektetések, mind a bővülés, mind a szervezeti változásokat tekintve terv szerint haladunk, így összességében elmondhatom, hogy 2017 egy pozitív év volt számunkra” – foglalta össze a francia szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: