DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Máris gondok a Honda körül

Valószínűleg nem érte hatalmas meglepetésként a Toro Rosso istállót, hogy a Hondára való átállás nem lesz zökkenőmentes. A japán erőforrás kialakítása ugyanis problémás a faenzaiaknak.

Mivel tökéletesen másképp tervezték a Renault és a Honda motorjait, a szállítóváltás fejtörés okoz a Red Bull fiókcsapatának, a karosszéria átalakítása nélkül ugyanis nem fér be az új egység a versenyautóba. A turbófeltöltő teljesen más helyen van a franciák erőforrásához képest, így nem lehet csak úgy kicserélni egyiket a másikra.

Mivel a McLarennél ugyanez a csere történt, csak fordított irányban, a wokingiak ugyanezzel a kihívással szembesülnek. A Toro Rosso technikai igazgatója ettől függetlenül bízik a Hondában. „A motorok teljesen különböznek egymástól. Szerintem nagyon jó kis csomag ez, de az erőforrás architektúrája merőben más”.

A Toro Rossót át kell tervezni, hogy beférjen a Honda egysége


„Ahogy várható volt, ugyanarra a helyre nem fér be. Jócskán lesz dolgunk, amíg bevarázsoljuk az autóba az egységet. Kompromisszumot kell kötnünk, mivel a jövő évi karosszéria már igencsak előrehaladott fejlesztési szinten áll, hogy lehetőleg ne kelljen sutba dobni az eredményeinket, mégis beférjen a motor” – panaszkodott James Key.

„Fontos lenne, hogy minél kevesebb helyen kelljen változtatnunk. A sebességváltót és a legfőbb részeket már régóta elhelyeztük és ennek megfelelően terveztük a jövő évi autót, a változások utána történtek. Megpróbáljuk minél kevésbé feladni a koncepciót, de például a váltó is másabb kialakítású, mint eddig” – tette hozzá a technikai igazgató.

Key azt is igyekezett aláhúzni, hogy ezek a munkák a Toro Rossót érintik főképp és nem a tőlük egészen más helyeken tervezett Red Bullt. Ugyanis saját aero-részleggel rendelkeznek, valamint saját szélcsatornát is használnak. Az autó legnagyobb része Faenzában készül, most azonban a motorszállító-váltás miatt kénytelenek változtatni a már kész tervezéseken is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: