DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Agresszivitása miatt tették ki Kvjatot?

Danyiil Kvjat nem viselte jól, amikor visszakerült a Toro Rossóhoz. Az oroszt frusztráltság jellemezte, és Tost szerint feleslegesen kockáztatott a rajtoknál, ami nem célravezető az F1-ben.

Kvjatot 2016-ban tették vissza a Toro Rossóhoz, hogy felhozhassák Max Verstappent a Red Bull csapatához. Sokak szerint ugyanis ez volt a tényleges oka a két pilóta évközi cseréjének. 

A fiatal orosz a Toro Rossóval abban az évben 4 pontot tudott szerezni, de év végén még lehetőséget kapott az olasz istállónál, és meghosszabbították a szerződését a 2017-es szezonra. Ezt azonban teljes mértékben nem tudta kitölteni, mivel 14 futam után ismét lecserélték. Még egy hétvége erejéig térhetett vissza az Amerikai Nagydíjon, de a Toro Rosso Gaslyval és Hartley-val fejezte be a 2017-es évét. 

Franz Tost elmondta, mi nem tetszett az oroszban csapatának: „Néha túl agresszívan viselkedett a versenyek elején. Az első kanyar volt a gyenge pontja, egyszerűen túl sokat akart az első 100 méteren. Ez pedig nyomás alá helyezi a csapatot - felesleges nyomás volt rajtunk, ez pedig így nem működik.”

 tost-kvjatrol-2017



Az osztrák szakember elismeri Kvjat gyorsaságát, de szerinte ebből nem sokat láthattunk az utóbbi két évben: „Meg vagyok róla győződve, hogy Danyiil nagyon jó nyers tempóval rendelkezik. Néha Ricciardónál is gyorsabb volt a Red Bullnál, de valahogy tavaly és idén nem tudta megmutatni a benne rejlő potenciált.”

Kvjatot gyakorlatilag az ág is húzta és az ütközések mellett műszaki problémák is sújtották folyamatosan. Ezt a Toro Rosso főnöke is elismeri: „Sok balesetet okozott, de a védelmében mondom, hogy volt néhány megbízhatósági problémája is, és ez nem segített neki visszanyernie az önbizalmát. A sok incidens résztvevőjeként nem tudta megmutatni, mire képes.”

„Talán egy rövid szünet, és viszont fogjuk látni Danyiilt a megszokott formájában egy másik csapatnál” - zárta gondolatait Tost Kvjatról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: