DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Erősek vagyunk, de örülök, hogy vége a szezonnak

A Mercedes az első szabadedzésen 2018-ra tesztelt, majd a másodikon Lewis Hamiltonnal pályacsúcsot döntött. Valtteri Bottas messze elmaradt csapattársától, főleg a kanyargós utolsó szektorban.

1:37,877-tel, a Yas Marina versenypálya abszolút körrekordjával Lewis Hamilton volt a pénteki nap leggyorsabbja, habár Sebastian Vettel a Ferrarival és Daniel Ricciardo a Red Bull-lal is közel volt hozzá. A 64 kört teljesítő versenyző, aki már korábban bebiztosította világbajnoki címét, ennek alkalmából pedig aranyszínű sisakkal érkezett Abu Dhabiba, nem titkolta, örül, hogy vége a szezonnak.

„Jó péntek volt, de örülök, hogy ez az utolsó az idény folyamán” – mondta a nagydíjat korábban háromszor megnyerő Hamilton a Mercedes sajtóközleménye szerint. „A nap folyamán sok kört teljesítettünk, és az egyensúlyt illetően jó lépéseket tettünk meg előre. Egy kis munka még vár ránk, de úgy érzem, meglehetősen versenyképesek vagyunk itt. Viszonylag szoros még az állás, de ez nincs ellenemre. Ezen a hétvégén kaptam egy új sisakot, arany mintával a világbajnoki cím apropóján. Hálás vagyok érte.”



Csapattársa, a halót kipróbáló Valtteri Bottas mindkét edzésen hat tizeddel elmaradt csapattársa mögött, csupán az eredménylista ötödik helyen áll a pénteki napot követően. A finn pilóta kiemelte, a korábbi szabadedzés – más csapatokhoz, így a Ferrarihoz hasonlóan – a 2018-as tesztelésről szólt.

„Az első edzést arra szántunk, hogy a következő évre próbáljunk ki mechanikai és különösen aerodinamikai dolgokat. Így a mostani hétvégével kapcsolatban sokat nem tanultunk, de a következő évre egészen biztosan sokat. A második edzésen az utolsó szektorban hiányzott némi idő, a csapattal ezen kell majd dolgoznunk. A hőmérséklet rendben van, a pilótafülkében értelemszerűen forróság uralkodik, de voltam már rosszabb helyen” – nyilatkozott Bottas, hozzátéve, gyorsulnia kell a szombati napra.

A csapat mérnöke, Andrew Shovlin is értékelte a napot, kiemelve, hogy nagy volumenű tesztprogramot futottak mindkét W08-assal a délelőtti szabadedzés folyamán, délután pedig az időmérőre és versenyre készültek – Bottasszal kapcsolatban hozzátette, egykörös teljesítményével voltak nehézségei. „Újabb kemény harcra számítunk a pole-pozícióért holnapra, miután erős időket posztolt a Red Bull és Ferrari is az edzések folyamán. Azonban elszántak vagyunk, hogy erősen fejezzük be a szezont, és teszünk róla, hogy a legjobbat fogjuk beleadni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: