DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso nem tudta megnevezni legjobb versenyét a McLaren-Hondával

Egy újabb korszak – mégpedig meglehetősen sikertelen három év – véget ér a kétszeres világbajnok spanyol számára, aki a versenyeredményekről inkább semmilyen emléket nem őriz meg. Visszatekintett arra, az elején milyen reményekkel érkezett a csapathoz.

Az elmúlt három évből – a Hondával szövetkező McLarenhez való csatlakozása óta – Fernando Alonso többször is erőn felül teljesített a ritkán versenyképes autóval, teljesítménye azonban így sem volt elég egyetlen dobogós helyezéshez sem. Legjobb eredményként háromszor ötödik pozícióban ért célba, és még kétszer lett hatodik. Mivel a Honda-korszak lezárult, az Abu Dhabi Nagydíjon a spanyoltól megkérdezték, mi legjobb emléke az előző szezonokból.

„Nehéz kiválasztani egyetlen versenyt, mivel, mint ismert, a teljesítmény mindig hiányzott. Még a tavalyi monacói ötödik helyem sem volt olyan élvezetes, mint amilyennek lennie kellene” – idézi a spanyol versenyzőt a Sky Sports. Egy másik alkalommal, mikor idei legjobbjáról kérdezték, így válaszolt: „Indianapolis, egyedül ott voltunk versenyképesek.”

„Amit az elmúlt három évből megőrzök, az a csapat elszántsága és morálja. Egyetlen ember sem adta fel, annak ellenére, milyen teljesítménnyel rendelkeztünk. Ezt a leckét sokáig nem fogom elfelejteni” – jelentette végül ki Alonso, hogy nem valamelyik eredmény, hanem a csapatszellem az elmúlt évek pozitívuma.



„Személy szerint nagy várakozásaim voltak a McLaren-Honda projekttel kapcsolatban” – vallotta be Alonso, aki 2014 végén a Ferrarit hagyta ott a Wokingban újra összeálló, 80-as és 90-es években számos vb-címet nyert párosításért. „Ez volt az oka, hogy leváltottam a Ferrarit. A McLaren-Honda partnerség nagyon vonzott a múltbéli sikerek miatt. De nem sikerült elérnünk az eredményeket, melyekre az elmúlt három évben vártunk. Nem teljesítettünk a reményeknek megfelelően, ezért úgy gondolom, most itt az idő váltani.”

Alonso nemrég még arról is nyilatkozott, mely versenyzőkkel harcolhat a 2018-as világbajnoki címért, ennyire bízik a Honda helyére lépő Renault-motorban: „Eléggé optimista vagyok, mivel látom, mire képes a Red Bull a Renault erőforrásával. Egy kicsi még hiányzik, de lényegében dobogókért és győzelmekért harcolnak, ami nagyon más képet fest, mint ami most a McLarennél látható. A renault-sokat barátoknak és második családomnak tartom, nagyszerű lesz újra velük lenni. Kiváló cég, remek motorral, zéró kétségem sincsen” – beszélt a következő szezonról a derűlátó spanyol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: