DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Megalázóan közölték Kvjattal, hogy kirúgták

Mindent megtett a Red Bull, hogy ne derüljön ki idő előtt Danyiil Kvjat sorsa: Austinban a versenyző előtt is titkolták a döntést, majd úgy intézték, az orosz nehogy véletlenül kiteregessen a sajtónak.

A Mexikói Nagydíjat megelőzően közölte a Toro Rosso, hogy Danyiil Kvjat austini visszatérése az F1-es rajtrácsra csak egyetlen nagydíjra szólt, és az év hátralevő versenyein már Pierre Gasly és Brendon Hartley párosával folytatja a csapat. Az f1hub.net friss sajtóértesülést idéz – habár nem pontosítja a forrást –, mely szerint a csapat és a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko nem éppen elegáns módon intézték az orosz pilóta értesítését.

A döntés a Red Bull és Toro Rosso menedzsmentjében állítólag már a futam előtt megszületett arról, hogy Kvjatot végleg leváltják, a versenyzőt azonban csak a verseny leintése után, vasárnap délután tájékoztatták erről. Kvjat versenyzését így nem zavarták meg a döntéssel kapcsolatos gondolatok, és a Toro Rossós szerzett is egy pontot az USA-ban, mindössze harmadik alkalommal idén.



A versenyt követően teljesítette médiakötelezettségeit, nyilatkozatai alapján pedig a világsajtó sem szagolhatta meg, mit hoz a pilóta számára a jövő, hiszen Kvjat ekkor sem tudott még menesztéséről. Miután az újságírók és stábok távoztak, Helmut Marko magához hívatta Kvjatot, és közölte vele, hogy végleg elveszítette ülését. A versenyzőt megkérték, hogy távozzon mihamarabb a paddockból – a sajtó úgy fogalmaz, szinte kirugdosták –, nehogy beszéljen a médiával az elhangzottakról.

A 23 éves versenyzőnek arra sem biztosítottak időt, hogy elbúcsúzzon a csapattagoktól, akikkel 2014-ben, majd Red Bullnál töltött rövid kitérője után 2016-tól fogva együtt dolgozott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: