DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A tavalyi Mexikói Nagydíjon látottak miatt büntethették Verstappent

A holland F1-es pilótának valódi déja vu-érzése lehetett Austinban, hiszen egy éve Mexikóban szintén a pihenőszobából zavarták le őt - főnöke úgy véli, hogy a versenybírák az akkori kavarodást akarták megelőzni a büntetéssel.

A 2016-os Mexikói Nagydíj leginkább Sebastian Vettel kirohanásáról maradt emlékezetes: a német Charlie Whiting versenyigazgatónak szólt be csapatrádión, mert Max Verstappen nem engedte maga elé azok után, hogy átvágta a pályát. Noha a holland lett a harmadik, a versenybíróság megbüntette őt, és Vettel lépett előre a helyére, órákkal később azonban Daniel Ricciardóé lett a pozíció, mert a német is büntetést kapott az ausztrállal szembeni veszélyes védekezésért.

Max Verstappen Austinban újfent elveszítette harmadik helyét egy bírói döntés miatt, Christian Horner pedig a szabályok mihamarabbi tisztázását kérte - majd megválaszolta, hogy miért döntöttek olyan gyorsan a stewardok. „Kétségbeesettek voltak, hogy a megfelelő emberek álljanak dobogóra, és úgy döntöttek, hogy nem vettek figyelembe minden döntést.”



„A tavalyi Mexikói Nagydíj után legalább egy versenybíró volt, aki a mostani ítéletben is részt vett, és megegyeztek, hogy elkerülik az akkor történteket, levegőt vesznek és meghallgatják a pilótákat. Ha megnézzük a következetességüket, nagyon csalódást keltő a tevékenységük.”

Az említett steward az a Craig Conelly volt, akit Max Verstappen idiótának nevezett a verseny hevében - szavaiért pedig könnyen lehet, hogy újabb büntetésre számíthat. Amikor arról kérdezték Hornert, hogy a versenybíró pikkel-e a hollandra, így válaszolt: „Szerencsétlen, hogy Maxet már kétszer is elővették, és úgy vélem, méltósággal kezelte ezt, de nem megyek bele személyeskedésbe a stewardokkal.”

Amikor felrótták Hornernek Verstappen „idiózásását” az említett méltósággal szembeállítva, a brit azt mondta: „Joga van ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson. Az érzelmek bármelyik sportban magasra szöknek, ez is a része a játéknak. Meglepődtem volna, ha azt mondja, örül a döntésnek” - mondta cinikusan a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: