DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Látjuk még Kvjatot a Formula-1-ben?

Továbbra sem nyilvános, hogy a Sepangban debütáló Pierre Gasly hány versenyen marad a csapatban. A versenyző egy bajnoki címet is feláldozna az eggyel több nagydíjért: lehet, hogy Szingapúr volt Danyiil Kvjat utolsó versenye.

Mikor a Toro Rosso bejelentette, hogy Malajziában Danyiil Kvjat autójába a Red Bull-pilótaprogram soron következő tehetsége, Pierre Gasly ül, nem részletezték, pontosan hány versenyre szól az együttműködés. Az bizonyos, hogy a Japán Nagydíjon újra a 21 éves francia vezet: a sepangi értékelések is tényként beszéltek erről.

A csapat egy szponzora – éppenséggel az orosz Acronis cég – a hétvégét megelőzően kijelentette, a megállapodás csak két versenyre szól, utána Kvjat ül vissza az autóba. Ugyanakkor Gasly szavaiból úgy tűnik, a Toro Rossónál még semmi sincs eldöntve. A pilóta állítja, ő maga sem tudja, hány versenyen fog indulni:

„Jó kérdés, jelen pillanatban nem tudom, mi fog történni a következő pár hétben. Egyelőre nem tudom, hány versenyen fogok elindulni, még semmi sincsen megerősítve. A csapat annyit mondott nekem, hogy összpontosítsak erre a hétvégére, és igyekezzek a legjobbat nyújtani” – idézi a thisisf1.com Gaslyt.



A versenyző kötelezettségei elméletileg csak egy versenyt akadályoznak: a japán Super Formula, melynek bajnoki címéért küzd, október 22-én ér véget, az USA Nagydíj hétvégéjén. A crash.net-nek azonban tett egy olyan kijelentést, hogy akár a finálét is kihagyná, hogy eggyel több Formula-1-es fordulón vehessen részt:

„A bajnoki cím mindig fontos, nagyszerű lenne a GP2 után a Super Formulát is megnyerni. De ha részt vehetnék Austinban, az még csodásabb lenne. Ha az F1-ben befejezhetem az évet, akkor itt is fogom befejezni” – mondta Gasly hétvégén. Ez alapján valószínűnek tűnik, hogy a tervek szerint a Red Bull vezetősége a lehető legtöbb alkalommal csatasorba akarja állítani, és a Super Formula szezonzáróján való indulásról is Helmut Markóék döntenek, nem a versenyző.

Kvjattal kapcsolatban hozzátette: „Természetesen sajnálom őt, igazán tehetséges versenyzőnek tartom. Balszerencséjére ez történt, és én foglalom el az ülését. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy valamikor újra látjuk majd a rajtrácson” – beszélt kiszorított kollégájáról, habár inkább udvariassági formulának tűnik mondandója. Gasly bevetése annak jele, hogy ő a csapat első számú jelöltje 2018-ra, a pletykák szerint pedig a Honda-motorokkal egy japán versenyző is érkezik majd. Ha pedig Kvjat idén már nem tér vissza a rajtrácsra, esélyes, hogy később nem is fog, hiszen jövőre aligha talál magának helyet más csapatnál. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: