DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettel: Kár érte, pedig a csapat csodát tett

Sebastian Vettel autójában a frissen összeszerelt hajtáslánc mondta fel a szolgálatot az időmérőn, így a mezőny végére kerül a rajtra. A német a nehéz helyzet ellenére is a csapatnak mondott köszönetet.

A négyszeres világbajnok ugyan a szingapúri rajtbaleset miatti nullázást követően 28 pontos hátrányba került nagy riválisával, Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki összetettben, nem adta fel a reményt és a pénteki nap után úgy tűnt, a Ferrari nincs reménytelen helyzetben. A Mercedes csak kereste önmagát, akár jelentős pontmennyiséget is hozhatott volna a német brit riválisán.

A harmadik szabadedzésen azonban átvitt értelemben gyülekeztek a sötét fellegek, Vettel az edzés első felében és a végén is az erőforrás hibájára panaszkodott. Akkor még úgy tűnt, csak elektronikai hibáról van szó, de hiába végzett a Ferrari ismét az első két helyen, a meghibásodott autó nem volt túlságosan biztató.

Vettel az időmérő edzésre megkapta a negyedik, azaz büntetés nélkül felhasználható utolsó motorját, a szereléssel éppen időben végeztek és 15 perccel a Q1 vége előtt a német ász pályára gurulhatott. Egy újabb probléma ütötte fel fejét első gyorsköre közben, Vettel motorja dadogni kezdett, csak lassan tudott bevánszorogni a bokszba. Itt már sejthető volt, hogy nagy a baj.

Vettel pénteken nagyon boldog lehetett, szombaton a sors ellene fordult


„Nincs hajtás, mit csináljak?” – kérdezte Vettel a rádión. A mérnöke itt még arra kérte, próbálja befejezni a körét. Vettelnek azonban nem volt esélye. „Csak egyre rosszabb lesz, nagyon kevés erő van a motorban, lassan visszaevickélek. Olyan érzésem van, mintha nem lenne turbóm” – reagált Sebastian Vettel. Végül nem is sikerült helyrehozni az autót a hátralevő rövid időben, így Vettel a rajtrács végére kerül vasárnap.

Az időmérő edzés közben értékelte is a helyzetet Vettel, akinek valóban a turbónyomása szállt el. „Sajnos része az autóversenyzésnek, semmit nem tehettem ma ez ellen. Nem ideális helyzet, természetesen ez nem az, amit szeretnénk. Sajnos nem sikerült megmutatni, mit tudunk, de remélhetőleg Kiminek sikerülni fog. Igyekszünk már a holnapra fókuszálni, megspóroltunk több szett gumit is, hogy legyen valami pozitívum is ebben a rossz napban, de a verseny holnap van” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok.

Hogy jó döntés volt-e elővigyázatosságból sebtében kicserélni az időmérő előtt a harmadik edzés végén rakoncátlankodó motort? „Egyértelműen az volt. Időben sikerült befejeznünk a szerelést, a fiúk gyakorlatilag a csodát vitték véghez, hogy az időmérőre kicserélték az erőforrást. Ezért különösen nagy kár, hogy végül mégsem tudtunk mért kört menni a kvalifikáción” – tette hozzá Sebastian Vettel.

Bármi is történik a vasárnapi versenyen, Vettel dolga nagyon nehéz lesz a rajtrács végéről indulva, ezzel pedig a világbajnoki esélyek is erősen megcsappanhatnak.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: