DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Amikor a nyomás nem tesz tönkre egy Red Bull-pilótát

Pierre Gasly élete első F1-es időmérőjét teljesítette szombaton, és remekül helyt állt a Toro Rossónál - állítása szerint az elmúlt években megtapasztalt nyomás segítette át a nehézségeken.

Ezen a hétvégén végre lehetőséget kaphatott a Forma-1-ben a Red Bull legelőkelőbb pozícióban lévő tehetsége: Pierre Gasly nem okozott csalódást Danyiil Kvjat helyén, és első időmérőjén mindössze másfél tizedmásodperccel maradt el a harmadik szezonját teljesítő Carlos Sainz mögött. Amikor arról kérdezték a 21 éves pilótát, hogy ideges volt-e a debütálás előtt, így válaszolt: „Akkor lepődtem meg, amikor beszálltam az autóba, ugyanis nem éreztem semmiféle nyomást” - idézte a Motorsport a franciát.

„Jól éreztem magam, hiszen pontosan oda kerültem, ahová gyerekkorom óta vágytam. Amikor kijöttem a bokszutcából, egyből arra a bemelegítésre gondoltam, amely ahhoz kellett, hogy versenyképes legyek. Nagyon elégedett voltam ezzel. Amióta a program részese vagyok, azóta a Red Bull hatalmas nyomást helyez rám, ez pedig segített abban, hogy remekül kezeljem a dolgokat.”



Gasly Q1-es idejével a nyolcadik helyre lőtte be autóját, de nem volt csalódott, hogy a Q2-ben már elmaradt legjobb körétől. „A második Q2-es próbálkozásomból nem sikerült kihoznom mindent” - vélekedett a francia. „Mindenki kivárt, és az első szektorra nem tudtam megfelelően felmelegíteni a gumikat. Az ötös kanyarig két és fél tizedet veszítettem, s bár az utolsó szektorban sikerült visszahoznom, végül egy tizeddel elmaradtam a legjobb időmtől.”

Ami a versenyt illeti, a top 10-től való lemaradásuk miatt Gasly úgy véli, nehéz lesz pontot szereznie debütálásán. „Kicsit híján vagyunk a teljesítménynek, hogy bekerüljünk az első tízbe. A hétvégén beszéltem erről Carlosszal, és nagyon nehéznek tűnik. A futamon az lesz a kulcs, hogy hogyan kezeljük a gumikopást, hogy mennyire nyomhatjuk majd, és mennyit tudunk megspórolni. Van még mit tanulni, de mindent beleadok majd, és remélem, hogy sikerül remek pozíciókért harcolni.”

Csapattársa, Sainz hozzátette, hogy pontosan ilyen teljesítményt várt újdonsült kollégájától. „Egyértelműen látom, hogy érti a Forma-1-et. Nagyon sokat tesztelt a Red Bull-lal, ismeri, milyen rendszerben működik az autó, és remek visszajelzésekkel látja el a mérnököket. Már két-három évnyi teszttapasztalat áll mögötte, ezért úgy látom, készen állt a következő lépésre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: