DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Williams elismerte, Kubica esélyes

Robert Kubica egyetlen valós esélye a Formula-1-be való visszatérésre immáron a Williams-Mercedes istálló maradt. A csapat megerősítette, hogy a lengyel pilóta a kívánságlista elején van.

A Williams technikai igazgatója, Paddy Lowe kijelentette, hogy Robert Kubica valóban az egyik esélyese jelenleg még szabad pilótaülésük megszerzésére 2018-ban. Ám azt is hozzátette, hogy egyelőre semmi okuk a sietségre, hogy nyilvánosságra hozzák, ki lesz Lance Stroll mellett a másik pilóta a grove-i istállónál.

Azután, hogy Fernando Alonso maradása a McLarennél (Renault-motorral) egyre valószínűbb, a legnagyobb érdeklődés a Williams csapat második pilótaülését övezi, mivel gyakorlatilag az egyetlen reális opció maradt egy versenyképes versenyautóra több versenyző számára is a jövő esztendőre.

Még csak Strollnak van élő szerződése 2018-ra a Williamsnél, de a másik ülésért Massa mellett Kubica és Paul di Resta is bejelentkezett. Egy ideig Jolyon Palmer neve is felmerült, ám legutóbbi nyilatkozata inkább arra enged következtetni, hogy nemigen lát esélyt a brit, így inkább más versenysorozatok felé fordulna.

A Williams valóban érdeklődik Kubica iránt


A 2011 februárjában ralibalesetet szenvedő Robert Kubica idén látta elérkezettnek az időt, hogy komolyabban dolgozzon Formula-1-es visszatérésén több, mint hat év szünet után. Súlyos karsérülése ellenére (jobb karja olyan mértékben roncsolódott a balesetben, hogy csak korlátozott mozgásra képes) az augusztus másodikán tartott teszten a Renault színeiben kiemelkedően jól teljesített mind a köridő, mind a munkabírás tekintetében. Több, mint két versenytávot tett meg a Renault idei versenygépével és a negyedik leggyorsabb kört jegyezte, pedig egész nap 36-38 fokot mértek árnyékban.

Valóban esélyes a jövő évi szerződésre a 32 éves lengyel? Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója Sepangban válaszolt a kérdésre. „Robert egy rendkívül érdekes opció számunkra, amit erősen megfontolunk. Szerencsére nagyon jó helyzetben vagyunk a pilótakérdést tekintve. Több jó lehetőségünk is van. Természetesen Felipe (Massa) is közéjük tartozik, de jelenleg nincs miért kapkodnunk” – nyilatkozta a technikai igazgató.

„Nem is szabunk meg magunknak határidőt, amikorra dönteni szeretnénk. Jelenleg nem fontos, mivel a legtöbb másik pilótaülés már betöltve. Természetesen dolgozunk rajta, hogy minél jobb döntést hozzunk, de nincs okunk a sietségre” – tette hozzá Lowe. A hírek szerint Massa nem szeretne decembernél tovább várni, hogy eldőljön a sorsa, így ha addig nem dönt a Williams, lehet, hogy a brazil nem erőlteti tovább. Marketingszempontból Robert Kubica tűnik a legjobb választásnak, de a lengyel a teszteken és 2011 előtt mutatott teljesítményével is valószínűleg megérdemelne egy esélyt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: