DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Egy sikeres csapat is lehet veszteséges

A Formula-1 az utóbbi évtizedekben nagyon drága sporttá vált. Így lehetséges, hogy több, mint 11 millió fontos veszteséget termelt tavaly az az istálló, amely a legjobb négybe került a gyártók között. De már jó úton járnak.

A silverstone-i székhelyű Force India annak ellenére termelt még több veszteséget 2016-ban, hogy remek eredményei miatt jobban részesült a bevételekből. 2015-ben 64,2 millió fontos bevételt számlálhatott, ez a tavalyi évre 77,1 millióra nőtt. Mégis a két évvel ezelőtti 6,8 milliós veszteség tavaly 11,6 millióra nőtt.

A Formula-1-hez három dolog kell: pénz, pénz és még több pénz


Az istálló elmondása szerint az egyik oka az 5,7 milliós veszteségnövekedésnek a valutaárfolyamok ingadozása volt mind az euró, mind az USA dollár tekintetében. A Force India szerencséjére úgy néz ki, idén nem kell ilyentől tartania az istállónak, több okból is.

Egyrészt a csapat tavalyi konstruktőri negyedik helyezése sokat lendített a pénzügyi helyzeten, de az FIA kifizetései az év végi helyezés miatt csak a következő naptári évben jelennek meg a kimutatásokban. Ez nagy előrelépés lesz, hozzávéve azt, hogy a 2017-es évben is nagy valószínűséggel sikerül megőriznie ugyanezt az év végi pozíciót az istállónak, tehát 2018 is jól indulhat.

Egy képen a Force India két segítsége - a szponzori szín és Esteban Ocon

Másrészt a pénzügyi stabilitást a BWT-vel kötött igen jelentős szponzori szerződés is biztosítja, amit éppen csak az idei szezon rajtja előtt sikerült tető alá hozni. (Nem is olyan rossz az a rózsaszínű festés…) Ha ez még mindig nem lenne elég, a Force India-Mercedes idén és legalább még jövőre is a Mercedes által protezsált Esteban Ocont foglalkoztatja egyik autójában, ami miatt cserébe a német autógyártó erőforrásait és sebességváltóit jóval kellemesebb áron megkaphatja a csapat. Ocon egyébként is egészen kiváló teljesítményt nyújt a pályán, plusz pénzügyi segítséget is jelent az istállónak, dupla haszon. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: