DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

A Red Bull megtorpedózhatja a McLaren szerződését

A Red Bull istállónak vétójoga van bármely csapattal szemben, akit még a Renault lát el motorokkal. Ráadásul tíz éve van egy tüske a bikák csapatfőnökében. Itt a visszavágás ideje, vagy elsikkadt már a dolog?

A McLaren sorsdöntő napokat él meg az istálló jövőjével kapcsolatban. Az erőforrás fél év alatt sem nőtt fel a riválisok szintjére, a tavalyi átmeneti erősödést idén a téli tesztek óta drasztikus visszaesést követte. Nyílt titok, hogy a wokingiak szabadulnának a Hondától a hosszú távú szerződés ellenére, a Ferrari és a Mercedes után azonban a Renault is kikosarazta a McLarent, más alternatív megoldás pedig egyelőre nincs.

Egyértelműnek tűnik, ha a McLaren marad a Honda-erőforrásoknál, akkor Fernando Alonso biztosan eligazol a csapattól. A Renault kijelentette, hogy nem tud jelenleg négy csapatot ellátni motorokkal, a Toro Rossón múlhat, hogy esetleg hagyja magát meggyőzni és Hondára vált, ez esetben ugyanis felszabadul egy istálló, akinek helyére beugorhatnak Zak Brownék.

Most fény derült egy másik fontos tényezőre is, a Red Bullnak vétójoga van motortéren, ráadásul egy jóval korábbi időszakból maradt is egy rossz emlék Christian Horner csapatfőnökben a McLarennel szemben. Horner nem tervezi ezt a fegyvert bevetni, bár nem is vetette el ennek lehetőségét.

Hornernek lehetősége lenne, de nem akadékoskodik a jelek szerint


„Vétójogunk van bárkivel szemben, akit a Renault potenciálisan elláthat erőforrásokkal. De természetesen, ha a váltás számunkra is előrevivő, akkor hadd történjen. Igaz, emlékszem, valamikor úgy 10 évvel ezelőtt a Mercedesszel próbáltunk szerződést kötni, ám a jó öreg Ron Dennis, a McLaren akkori csapatfőnöke meghiúsította az üzletet” – mutatott rá a korábbi sérelemre Horner.

„Elméletileg megtehetnénk, hogy közéjük állunk és megvétózzuk. Hogy élünk-e ezzel a lehetőséggel? Mi boldogok lennénk, ha Renault-motorokat kapnának, szerintem mindenki ezt várja, de nem tudom, végül mi lesz belőle. Ez nem a mi motorunk, ez a Renault motorja, de ha két ilyen erős partnercsapata van a francia gyártónak, az elvileg számunkra is gyümölcsöző lehetne” – tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke, aki a jelek szerint nem kíván élni vétójogával.

Teljes a bizonytalanság még, mi történik a motorok terén, de az ígéretek szerint vasárnap 18 óra körül tesz bejelentést a Toro Rosso, ami után sorra dőlhetnek fel a dominók.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: