DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Palmer megtalálta az áttörés titkát?

Jolyon Palmer az Osztrák Nagydíjon meglepetésre erős produkciót nyújtva legyőzte rutinos csapattársát. Palmer elleste Hülkenberg vezetési stílusát, de ez valóban meghozta az áttörést?

A brit versenyzőnek idén nem termett még babér, bár tény, hogy Monaco és Kanada után Ausztriában már harmadszor végzett a pontszerző hely kapujában, a 11. helyen ért célba. Csapattársától, Nico Hülkenbergtől többnyire fényévekkel van lemaradva, de Spielbergben először végre megmutatta magát, ami ugyan pontot nem ért, de látványosan gyorsabb volt, mint német kollégája.

Pedig nem indult jól a hétvégéje, pénteken a második szabadedzést kihagyta egy elektromos hiba miatt, valamint az időmérőn is kihullott már a Q1 során. A versenyen aztán jobban szerepelt, a 17. kockából indulva a 11. helyre tornászta fel magát úgy, hogy mindössze 0,6 másodperccel győzte le őt Lance Stroll a Williamsszel. 25 másodperccel előzte meg csapattársát, a rajtnál hibázó Hülkenberget, aki nem találta utána sem a versenytempót.

„Hogy miben változtattam? Korábban a vezetési stílusom egyszerűen nem passzolt a Renault-hoz, főleg, amióta ilyen magas a leszorítóerő a versenyautókban. Elkezdtem másolni Nico vezetési stílusát, kicsit másképp vezettem. Neki jóval több tapasztalata van a Formula-1-ben, több különböző autót is vezetett már, a miénkkel is összebarátkozott elég hamar” – elemezte a változás hátterét Jolyon Palmer.

Palmer ezután Hülkenberg sarkában lesz?


„Bizonyos fogásokat eltanultam tőle, amit próbálok is továbbfejleszteni. Korábbi teljesítményem csalódást keltő volt, ezért kezdtem keresni, miben tudnék javulni. Más mentalitással és stílussal érkeztem Ausztriába és úgy vélem, ez segített. A verseny már jól is sikerült, elégedett voltam, végre támadhattam is az autómmal, úgy érzem, a hétvégén áttörés következett be” – nyilatkozta optimistán a brit versenyző, aki pályafutása alatt eddig egyetlen pontocskát szerzett, még tavaly.

Palmer egyébként elég peches is idén, három tizenegyedik helyénél Monacóban 1,3 másodperccel végzett Magnussen mögött, Kanadában pedig 1,1 másodperccel Grosjean mögött, így háromszor is nagyon közel volt a pontszerzéshez. Ausztriában pedig a gyenge időmérő miatt nem végzett előrébb. „Jó volt az autónk és jobban is vezettem, mint korábban. Az időmérős köreimen kell javítanom, mert ha Nicóval továbbjutottam volna a Q2-be, a pontszerzés is meglett volna” – zárta gondolatait Jolyon Palmer.

Silverstone-ban kiderül már most hétvégén, valóban megtörtént-e Palmernél az áttörés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: