DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Változhat a téli F1-es teszt helyszíne

Tradicionálisan szinte minden évben Barcelona ad otthont a szezon előtti téli teszteknek, most azonban a franciaországi Paul Ricard pálya jelentkezett be. Ennek számos előnye is lenne a csapatok számára.

A Francia Nagydíj hosszú évek után tér vissza ismét a Formula-1 körforgásába, de nem Magny-Cours-ban, hanem Paul Ricardban rendezik a futamot 2018-tól. A pályát ugyan némileg átépítették, de a helyszín nem új az F1 számára, 1990-ig több versenyt is rendeztek ezen az aszfaltcsíkon, az utolsót éppen egy hazai pilóta, Alain Prost nyerte meg.

A Paul Ricard pálya téli tesztje abból a szempontból előnyös lenne, hogy a csapatok és a versenyzők is belekóstolhatnak a számukra új helyszínbe, kicsit megismerhetnék az új pályát, mielőtt 2018 júniusában ismét odautaznak, de akkor már élesben, a nagydíjra.

Paul Ricard visszatér a Formula-1 világába - de már a téli teszteken is?


„Mindenképpen megkíséreljük, hogy itt legyen a teszt, fel is készülünk rá” – nyilatkozta Stephane Clair, a francia pálya főnöke. „Az istállók ismerik, milyen magas szintű szolgáltatást nyújtunk és a Magneti Marellivel a telemetriai kínálatunk is megkönnyíti a tesztelők dolgát. A csapatok ráadásul megismernék az új pályát, csábító lehet ez a lehetőség is. Szinte csak az a kérdés maradt, hogy osztozunk-e másik pályával a teszteken, a tárgyalások folyamatban vannak" -”tette hozzá Clair.

„A pálya vonalvezetése változhat, ha elfogadják az ötletet, hogy a hosszabb pályán versenyezzünk. Az FIA már jóváhagyta. Újra is fogjuk aszfaltozni, ez nagyjából decemberben, vagy januárban fog megtörténni” – zárta nyilatkozatát a Paul Ricard pálya főnöke. Ha valóban a hosszabb verziót választják végül, akkor egy 1,8 kilométer hosszú egyenest kell teljesíteniük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: