DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Spielbergből: Hamilton és Vettel is fel lett készítve

Ahogyan arra számítani lehetett, a bakui Vettel-Hamilton incidens és annak utóélete tartotta lázban a Forma-1-es paddockot az Osztrák Nagydíj csütörtöki sajtónapján. A két főszereplő igyekezett minél diplomatikusabbnak lenni, ám a színfalak mögé bepillantva a formula.hu továbbra is szkeptikus. Hogy tényleg béke van-e a felek között? Bár próbálták ezt mutatni, szerintünk nincs!

Rég nem láttunk olyan Forma-1-es világbajnoki harcot, amikor a két viaskodó fél nap mint nap szinte udvarol egymásnak: Hamilton és Vettel idei meccse ilyennek indult, a győzelmi pingpong közben oda-vissza bókoltak egymásnak. Egészen Bakuig, ahol megtörtént az első igazán komoly összetűzés, amelynek igazán komoly az utóélete. Részletezni kár, a brit állítólagos féktesztjéről és a német kormányráhúzós reakciójáról minden bőrt le lett húzva, azóta viszont megtörtént az FIA akciója, amelynek keretein belül Vettelt berendelték a párizsi központba: a németet meghallgatták, majd ezt követően hangvételt váltva vezekelni kezdett, további intézkedést azonban nem foganatosított az irányító testület.



Ilyen előzmények után érkeztek a főszereplők Spielbergbe, ahol az FIA a hivatalos sajtótájékoztató keretein belül adta ki őket a világsajtónak. Nem túlzás kijelenteni: a Ferrari és a Mercedes is úgy készült erre az eseményre, mintha legalábbis világbajnoki pontokat adtak volna azért a teljesítményért, amelyet a csütörtök délutáni kérdezz-felelek során nyújtanak. Vettelt látni sem lehetett a szeánsz előtt, a vörösök igyekeztek eldugni, és nem tétlenkedtek a Mercedesnél sem. A csillagosok motorhome-jában elcsípett mondatfoszlányokból tudhatjuk: kommunikációs szakembereik mindent elkövettek annak érdekében, hogy jól felkészítsék, fegyelmezzék Hamiltont, aki - riválisához hasonlóan - hajlamos a kirohanásokra. Ezúttal nem engedhettek meg maguknak ilyen luxust, hiszen szintén háttérbeszélgetésekből tudhatjuk: az FIA és a Liberty Media is szigorú elvárásként fogalmazta meg, hogy békesség kell. Vagy legalábbis annak a látszata…

A két nagyágyú ennek tudatában lépett be a rogyásig megtelt sajtóterembe, ahol szemmel láthatóan törekedtek arra, hogy megfeleljenek az elvárásnak. Elárulták, hogy a futam másnapján beszéltek egymással a bakui vasárnap történéseiről, ám – ezt már Hamilton mondta ki – Vettel ténylegesen csak másnap kért elnézést, egy SMS formájában: „El is fogadtam” – mondta a brit, mire a német azonnal kapott egy újságírói kérdést arra vonatkozóan, hogy miért várt olyan sokáig, egészen pontosan az FIA által egy héttel később tartott meghallgatásig arra, hogy nyilvánosan is elnézést kérjen. „Úgy gondolom, hogy akivel beszélnem kellett, az Lewis. Ez volt a legfontosabb. Aztán azon a hétfőn Párizsba mentem, ahol meglátogattam az FIA-t. Megtörtént a meghallgatást, kíváncsiak voltak a véleményemre a történtekkel kapcsolatban, át is rágtuk magunkat ezen és ennyi. Nem gondolom, hogy szükséges lett volna beszélnem veletek, a sajtóval. Nem ti vagytok a legfontosabbak szerintem. A legfontosabb számomra az, akivel versenyzem, ő pedig Lewis, ezért őt hívtam fel” – mondta a négyszeres vb-első.

Noha a testbeszédből kiolvasható jelek alapján a korábbi kölcsönös tisztelet már nincs meg (vagy legalábbis nem annyira, mint korábban), a két versenyző a legfőbb elváráshoz tartotta magát: nem ugrottak egymásnak. Bírálni persze így is bíráltak: Vettel – mint idéztük - a sajtóra, Hamilton pedig az FIA-ra, egészen pontosan annak elnökére, Jean Todtra fújtatott egy sort: „Minden tiszteletem az övé, de szerintem Jeannak le kellene ülnie velünk és el kellene magyaráznia néhány dolgot, hiszen hétfőn semmin sem változtattak. Az üzenet ugyanaz, így az én véleményem sem változott” – mondta Hamilton, utalva arra, hogy az ominózus FIA-meghallgatás után kijelentette: szerinte rossz üzenetet közvetít a fiatalabb generáció felé, hogy a szervezet nem alkalmazott további szankciót Vettellel szemben.

Noha az FIA és a Liberty Media vezéreinek vélhetően a háta borsódzna attól, ha még inkább elmérgesedne a Hamilton-Vettel viszony, ám sokan vannak, akik úgy érzik, hogy ez lenne a legjobb dolog, ami történhet a Forma-1-gyel, hiszen a régi időket megidéző klasszikus, puskaporos vb-harc bontakozna ki a szezon hátralevő részében. Spielbergben festői és nyugodt a környezet, ha azonban a két menő ismét megtalálná egymást valahogyan a hétvége folyamán, garantált lenne a háború a folytatásra. Annak talán még a vendéglátó Red Bull vezér, Dietrich Mateschitz örülne, pláne, ha valamelyik pilótája csípné el a lepattanót, mint ahogyan Daniel Ricciardo tette két hete Bakuban!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: