DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Minden a régiben Hamilton és Vettel között

Együtt vett részt a sajtótájékoztatón az Azerbajdzsánban összezördülő két versenyző, haragnak azonban nyoma sincs. Vettel visszavonta korábbi vádját és bocsánatot kért, Hamilton szerint pedig a tisztelet újra maximális.

Ismét jó dramaturgiai érzékkel osztották be az illetékesek az Osztrák Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatójának résztvevőit: a médiaesemény első felében, egyszerre ült a terembe a Bakuban összezördülő Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. Rajtuk kívül még Kevin Magnussen volt a csoportban, aki vélhetően régen érezte magát annyira feleslegesnek, mint ebben a helyzetben.

Vettel, aki Bakuban azzal vádolta Mercedesben ülő riválisát, hogy szándékosan fékezett előtte – ez váltotta ki sportszerűtlen manőverét is a biztonsági autó mögött – Ausztriában elismerte, Hamilton nem tett semmit, ami feljogosíthatta volna a stop-and-go büntetést, majd további FIA-vizsgálatot kiváltó magatartásra: „Nem gondolom, hogy valójában féktesztelt engem. Akkor azt hittem, hogy szándékosan tette, én pedig túlreagáltam.” Azt is leszögezte, megbánta, ahogyan akkor cselekedett: „Büszke vagyok arra a pillanatra? Nem. Meg tudom másítani? Nem. Megbántam? Igen. Hibát követtem el, és jó hallani, hogy továbbléptünk.”



Hamilton elfogadja a fő bajnoki ellenfél bocsánatkérését – személyesen tisztázták a nézeteltérést –, az elmondottakból pedig kiderül, a brit kérése volt, hogy Vettel ismerje el, a Mercedes-pilóta részéről nem történt áthágás: „Egyedül azt kértem Sebastiantól, hogy helyesbítse a féktesztre vonatkozó állítását. Egyesek, akik nézték a versenyt, ugyanis azt gondolták, én csináltam valamit, ami kiváltotta az egészet. Holott az adatokból kiderül, hogy nem ez történt. A valóságban ő gyorsított, a lehető legközelebb akart lenni hozzám, de rosszul mérte fel a helyzetet. Amikor válaszoltam neki, közöltem, hogy szeretném, ha tisztázná a dolgot, mert nem voltak ilyen szándékaim, semmi szükségem nem volt rá.”

„A bocsánatkérését elfogadom, és továbblépünk” – mondta Hamilton, akinek állítása szerint a kölcsönös tisztelet mit sem kopott meg az Azerbajdzsán előtti állapothoz képest: „Megmondtam neki, hogy maximálisan elismerem őt versenyzőként, és továbbra is teljes szívvel versenyezni fogok vele. Nem hiszem, hogy bármilyen feszültség lenne köztünk, annak ellenére, hogy ti (a média) talán így gondoljátok. Én nem.”

„Nem gondolom, hogy a verseny után kifejezetten feldúlt lettem volna. Nem érzem úgy, hogy bármit mondtam, amit különösen vissza kellene szívnom” – tette hozzá még Hamilton. A futam után elhangzott egy olyan megjegyzése, hogy szégyennek tartja egy négyszeres világbajnoktól Vettel viselkedését.

A hétfőn bűnbánó nyilvános levelet író Vettelnek is maradt egy cinikus megjegyzése. Arra a kérdésre, hogy miért tartott ilyen sokáig bocsánatot kérnie, így válaszolt az újságírónak: „Mert nincs meg a telefonszámod, de nem is akarom megkapni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: