DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Monzában felkerülhet az autókra a pajzs

A McLaren is megerősítette, hogy a biztonsági megoldás első tesztjét az Olasz Nagydíjra tűzték ki. Alonso hangsúlyozza: minden pilóta az extra fejvédelem pártján áll.

A halo helyett a Nemzetközi Automobil Szövetség egy új fejvédő megoldást fejlesztett ki, melyet shield, azaz pajzs névre kereszteltek el. A koncepciót a Kínai Nagydíjon mutatták be, azóta pedig kezdetét vette az ötlet tökéletesítése. A szándék az, hogy 2018-ban kötelezővé tegyék, ezért az év második felében már pályán is tesztelnék. A korábbi értesüléseket megerősítve a McLaren közölte, a tervek szerint az Olasz Nagydíjon, szabadedzésen kerül sor a próbára.



„Néhány napja kaptuk meg a tervrajzokat az FIA-tól. Azon dolgozunk, hogy Monzában legalább valamit felszerelhessünk az autóra, így már Szingapúr előtt ki tudjunk próbálni valamit. Azon leszünk, hogy elkészüljünk Monzára” – nyilatkozott Eric Boullier, a csapat versenyigazgatója a motorsport.com-nak.

Több versenyző van, köztük Grosjean vagy Kvjat, akik tetszését a pajzs sem nyerte el, vagy egyenesen semmiféle fejvédelmet nem szeretnének. Fernando Alonso azt hangsúlyozza, mindenki azt akarja, hogy a biztonság növekedjen – viszont ehhez a megfelelő eszközre van szükség:

„Azt hiszem, minden versenyző és a GPDA (versenyzők szövetsége) bármikor meg tudja ismételni, hogy örülnénk az extra fejvédelemnek. Az FIA és a csapatok dolga, hogy megvalósítsák. Nekünk erről az új eszközről nincs sok információnk, csak rajzokat láttunk. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy elég biztonságos-e, és hogy van-e olyan jó, mint a halo. Az viszont nem a mi dolgunk, hogy kiválasszuk, melyik eszköz kerüljön az autóra. De maximálisan támogatjuk az extra fejvédelmet” – emelte ki Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: