DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Mennyit gyorsult az F1 Bahreinben?

Bár egy ideig úgy tűnt, Bahreinben megszakad a tendencia és nem is lesznek gyorsabbak az autók a tavaly látottaknál, végül azért az időmérőn mégis születtek olyan tempós körök, amilyenekre korábban még senki nem volt képes. Folytatjuk nyomozásunkat a 2017-es körrekordok után.

Amikor a Formula-1 vezetői és technikai szakemberei lefektették az új szabályrendszer alapjait, úgy kalkuláltak, hogy a köridők pályától függően nagyjából 4-5 másodpercet fognak javulni 2017 során a 2015-ös értékekhez viszonyítva. Ennek apropóján a szezonban mind a 20 alkalommal megnézzük, hogyan változott a hétvégi legjobb idő a pályákon az elmúlt évek során, mindenhol odáig visszamenve, amióta a jelenlegi vonalvezetést használja a mezőny.

renault-sparks



A szahíri pályán az első három szabadedzés után még úgy tűnt, Melbourne-nel és Sanghajjal ellentétben itt nem fog tudni új körrekordot elérni a mezőny. Bahreinben érdekes módon nem egy évtizeddel ezelőtt, hanem tavaly futották meg az eddigi leggyorsabb kört, hiszen a gyors kanyarok hiánya és a hosszú padlógázas szakaszok az előző szabályrendszer szerint épült autók erősségeinek kedveztek. Éppen emiatt sejteni lehetett, hogy idén itt nem regisztrálhatunk majd komolyabb tempónövekedést, hiszen a pálya karakterisztikája miatt hasonlóan hangsúlyos lett az autók nagyobb légellenállása és tömege miatti hátrány, mint a megnövekedett leszorítóerő jelentette előny.

Ám az időmérőn, a kevésbé forró körülmények mellett kisebb meglepetésre végül mégis soha nem látott köridők születtek, az első három helyezett felülmúlta a tavaly felállított etalont, Valtteri Bottas pole-ideje pedig több mint hét tizeddel javította meg azt.

Az alábbi grafikonon a Bahreini Nagydíj versenyhétvégéinek legjobb körideje látható minden évből, a kezdetektől fogva. Két év viszont hiányzik: 2010-ben a pálya egy hosszabb vonalvezetését használta a mezőny, így azt lehetetlen összehasonlítani a többi eredménnyel, a 2011-es szezonban pedig elmaradt a futam.

 

 bahlaps

Gyorsulás 2015-höz képest: 3,802 másodperc

Ennyivel javult a korábbi körrekord: 0,758 másodperc

Megdőlt körrekordok a szezonban: 3/3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: