DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Vettel behúzta a tiszta harmadik edzést

A Ferrari mutatta a legjobb teljesítményt az F1-es Kínai Nagydíj harmadik szabadedzésén - a Mercedes szorosan a nyomukban, ennek alapján pedig izgalmas időmérő edzés várható.

Mivel a pénteki nap során a pilóták (egy része) minimális kört futhatott, nem volt meglepő, hogy az idő kitisztulásával az egész mezőny kiözönlött a pályára, ahogyan a zöld lámpa kigyulladt a bokszutca végén. A Ferrari és a Mercedes eltérő gumistratégiával küldte pályára autóit, Valtteri Bottasnál pedig néhány kör megtétele után a T-szárny okozott problémát: a finn gépéről egyszerűen lerepült az aerodinamikai megoldás függőleges eleme, a finn azonban folytatta programját. Korábban esztétikai okokra hivatkozva próbálták elérni az eszköz betiltását az illetékesek, a Twitteren terjedő általános vélemények szerint ez a látottak alapján már a biztonsági kérdéskörébe tartozik.



A gyakorlás korai szakaszában Daniel Ricciardo jelentette a mércét, 1:37.645-ös idejével, közben pedig megérkeztek az első hibák is: Jolyon Palmer, valamint Marcus Ericsson is megforgatta autóját. A Ferrari-Mercedes tandem pilótái nem villogtak köridő tekintetében, nem véletlenül: a csapatok már az edzés elejétől kezdődően versenyszimulációra küldték ki őket. A legtöbb gárda is így tett egyébként, próbálva behozni a pénteki elvesztegetett tapasztalatokat.

Sebastian Vettel és Kimi Raikkönen az edzés felénél átvette a vezetést, a német pilóta 1:33.336-os idejével kapásból jobbat autózott, mint a valaha volt legjobb pole-pozíciós kör a sanghaji pályán: 2011 óta szintén ő tartotta a csúcsot, 1:33.706-tal. Velük szemben még akkor is furcsa volt az eredménylista végén látni a két Mercedest, ha mindketten, versenyszimulációt teljesítettek, alig húsz perccel a vége előtt azonban beindultak: Hamilton a második, Bottas a harmadik helyre lőtte be autóját (0,7 és egy másodperces hátránnyal).

Vettel sietett lecsillapítani a kedélyeket, de hiába futott abszolút leggyorsabb első és utolsó szektort, néhány századdal elmaradt saját szintidejétől. Csapattársa sem maradt adós a válasszal, és fél századra közelítette meg a németet. A követőbolyban színes társaság alakult ki: az ötödik helyen álló Felipe Massa csaknem másfél tizeddel maradt el Vettel legjobbjától, őt a két Red Bull, valamint az egyre gyorsuló Lance Stroll követte.

A folytatásban nem történt változás, Vettel így edzésgyőzelemmel melegített a magyar idő szerint reggel kilenc órakor kezdődő kvalifikációra.

A gyakorlásról készült élő közvetítésünk ide kattintva olvasható vissza.

A harmadik szabadedzés végeredménye:


Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: