DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Eladta F1-es részesedését a Ferrari

A nagy múltú istálló volt az első, amely élt a Liberty Media által felajánlott lehetőséggel, és részvényeket vásárolt a cégből – azonban eladta közvetlen részesedését a Formula-1-ből.

A Formula-1 új többségi tulajdonosa az amerikai médiaóriás, a Liberty Media, rajtuk kívül azonban számos másik tulajdonost találunk, néha egészen csekély részesedéssel. A Ferrari például 0,25 %-ot birtokolt a sportágból, a cég éves jelentéséből azonban kiderül, hogy ezt eladták a Libertynek.



A Ferrari a részesedésért cserébe február 22-én 3,1 millió dollár értékű részvényt (145 ezer darab Liberty Media Corporatian részvényben és 911 ezer dollár értékű átváltható kötvényben) és 11,4 millió dollár készpénzt kapott. A részvények értéke 21,26 dollár.

Korábban is beszámoltunk arról, hogy a Liberty Media a Formula-1 átvétele után felajánlotta a mezőny tíz csapatának, hogy tulajdonrészt vásároljanak. A trükk azonban – mint a fenti számokból is látható – az, hogy nem közvetlenül a Formula-1-ben, hanem a Liberty Mediában lesznek részvényesek.

A cég eredetileg 1,1 milliárd dollár értékű részvényt ajánlott a csapatoknak, az elmaradó érdeklődés miatt azonban ezt 400 millióra csökkentette. Ehhez képest a Ferrari által most megvásárolt hányad egészen csekély – más istálló pedig eddig nem vásárolt. A fennmaradó részvényeket a Liberty Media visszavásárolja, ha júliusban lejár a kitűzött határidő.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: