DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Ferrari máris szembemegy a többi csapattal

Az F1 múltjában több alkalommal is láthattuk, hogy a Ferrari különutasként nem mindig értett egyet a rivális alakulatokkal, most újabb kérdésben tér el a véleményük.

A Liberty Media tavaszra 35%-nyi tulajdonrészt fog birtokolni a Forma-1-ben, ezzel a sportág legnagyobb befolyású irányítójává válik. A cégcsoport nemrég már meg is tette az első lépést a jövő irányába, hiszen leváltották Bernie Ecclestone-t, és egy háromtagú menedzsmentet helyeztek a sportág élére, a számtalan általuk beharangozott újítás mellett pedig felajánlottak a csapatoknak egy 19 millió dollárnyi részvényt, melyet megvásárolhatnak a száguldó cirkusz tulajdonjogából. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója nemrég mereven elzárkózott az ötlet elől, mondván, ez nem szolgálná a résztvevők érdekeit, de úgy tűnik, mégis akad egy kollégája, aki másképp gondolkozik a helyzetről.



Sergio Marchionnéról, a Ferrari elnök-vezérigazgatójáról van szó, aki egy gazdasági újságíróknak tartott fórumon számolt be alakulata álláspontjáról. „Jelenleg azt fontolgatjuk, hogy részvényesek leszünk” – idézte az olasz-kanadait a speedweek.com. Az üzletember azonban hozzátette: „Egy ekkora befektetés azonban nem lenne bölcs döntés akkor, amikor még nem tudjuk, mi fog történni 2020-at követően, amikor a jelenleg érvényben lévő Concorde-megállapodás a végéhez ér.”  Nem ez lenne az első alkalom, amikor a Ferrari más utat jár, hiszen 2005-ben, a sportág kettészakadásának terhe alatt különalkut kötöttek Bernie Ecclestone-nal, aki komoly összegért tartotta az F1-ben annak leghíresebb és legnépszerűbb alakulatát.

Az Ecclestone és a csapatok által kötött Concorde-szerződés tartalmazza az F1-es csapatok szereplésének gazdasági feltételeit, a nekik nyújtott juttatásokkal együtt, többek között a Ferrari számlájára utalt évi 100 millió dollárt is, melyet éppen a Liberty Media próbálna eltörölni az igazságosabb pénzügyi helyzet létrehozásának egyik első lépéseként. Marchionne azonban pozitív az új többségi tulajdonos szerepvállalásával kapcsolatban. „Úgy vélem, hogy a Forma-1 fejlődni fog. Azért, mert a Liberty Media és Chase Carey tudja, hogyan működik a szórakoztatóipar, és tudják, hogyan tegyék népszerűbbé a sportágat. És ebből a Ferrari is ki fogja venni a részét” – mondta sejtelmesen az üzletember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: