DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Csapattársa nyugalomra intette Alonsót

A spanyol pilóta nemrég komoly kirohanást intézett a McLaren motorpartnere, a Honda ellen, ám az első teljes F1-es szezonjára készülő Vandoorne megpróbálja nyugodtabban kezelni a helyzetet.

Stoffel Vandoorne tavaly egyetlen futam erejéig ugrott be a sérült Fernando Alonso helyére Bahreinben, idén azonban teljes szezont fog futni a McLaren színeiben. Ebből fakadóan olyan sok elvárása nem lehet, hiszen egyedüli célja egyelőre az, hogy megvesse a lábát a száguldó cirkuszban. Vele éles ellentétben áll csapattársa, aki nagyon régen ült utoljára győztes autóban: versenyt legutóbb 2013 tavaszán nyert a Ferrarival, második világbajnoki címének megszerzése óta pedig már több, mint tíz év is eltelt. Mondani sem kell, hogy ha a spanyol bármikor megszerezné harmadik titulusát, új rekordot állítana fel a két cím között eltelt legtöbb idő tekintetében.



Alonso a héten idegességtől gőzölgő fejjel azt mondta, hogy a Honda se nem erős, se nem megbízható, a McLaren pedig továbbra is próbálja fenntartani az egészséges partnerkapcsolat látszatát. Egyelőre úgy tűnik, hogy csak Vandoorne nyugodt a wokingiaknál, aki még a spanyolt is arra sarkallja, hogy kissé fogja vissza magát nyilatkozatadáskol. „Az utolsó dolog, amit megengednek nekünk, az az, hogy frusztráltak legyünk és ne csináljunk semmit. Mi vagyunk a McLaren, az egyik legjobb csapat a mezőnyben, amely számtalan kényes szituációt oldott meg a múltban. Fernando és én sokat beszélünk egymással, és megegyezünk abban, hogy nem szabad frusztráltnak lennünk, hanem együtt kell dolgozunk és fejlődnünk.”

„Nem hinném, hogy változott volna a kapcsolatunk” – folytatta a belga. „Helyzetünk nem éppen ideális, de keményen dolgozunk a csapatért. Hasonló a vezetési stílusunk, ugyanazokat a visszajelzéseket adjuk az autóról, amely azért jó, mert így könnyebben tudunk a megfelelő irányba haladni. Persze jobban szerettem volna, ha több kört tehetek meg, de ez a Forma-1, és nem tudsz választani.”

A 24 éves pilóta, a GP2-sorozat 2015-ös bajnoka késznek érzi magát az Ausztrál Nagydíjra. „100%-ig kész vagyok. 2016-ban, Bahreinre sokkal minimálisabb volt a felkészülésem. Magabiztosnak érzem magam az autóban, bátran nyomhatom neki, remélem, hogy Melborune-ben új fejlesztésekkel előrébb tudunk majd lépni. Nagyon boldog vagyok amiatt, hogy egyáltalán F1-es autót vezethetek. Ez lesz az első teljes szezonom, s bár vannak problémáink, az önbizalmamat ezek sem ingatták meg.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: