DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az FIA tagadja, hogy törvényt szegett volna

Kedden az Európai Parlament megszavazta, hogy vizsgálat indulhat az F1 ellen a versenyjogok figyelmen kívül hagyása miatt - a Nemzetközi Automobil Szövetség azonban tagad.

Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy Anneliese Dodds brit munkáspárti képviselő az Európai Parlament elé terjesztett egy kérvényt, hogy induljon vizsgálat a Liberty Media F1-be történő belépésének ügyében. Tudniillik ugyanis, hogy a sportág szabályozó testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség csaknem 80 millió dolláros profitra tett szert a tranzakcióval, amely Dodds szerint szembemegy az Európai Unió hatályos törvényeivel.

Eddig a képviselőasszonynál a labda, hiszen az EP nagy többséggel a vizsgálta elindítása mellett szavazott – igaz, ez még mindig nem feltételezi, hogy a nyomozás valóban el fog indulni. Az FIA most közleményben válaszolt a kritikákra, ahol természetesen cáfolták, hogy érdekütközés történt volna a sportág többségi tulajdonjogainak felvásárlásával. „Először is, a Forma-1-es világbajnokságban a csapatok és a kereskedelmi jogok tulajdonosa közötti kétoldalú egyezmények alapján osztják szét a pénzjutalmat, amelybe az FIA-nak nincs beleszólása” – idézte a Motorsport.com a közleményt.



„Másodszor, nem történt érdekütközés az FIA részéről azt illetően, hogy elfogadta a kereskedelmi jogok feletti irányítás megváltozását, ahogyan a Motorsport Világtanács is jóváhagyta azt, figyelembe véve az FIA és a kereskedelmi jogok tulajdonosa között érvényben lévő szerződéseket. A 2001-ben kötött, száz évre szóló megállapodás alapján az FIA csak vissza tudta volna tartani a beleegyezését, és nyilvánvaló, hogy a Formula One Group Liberty által történt átvétele nem jelentett akkora kockázatot, az ügyben pedig senki nem osztott meg ettől eltérő véleményt.”

Zárásként a szövetség hozzátette: „Boldogan bizonyítanánk be az érdekütközés hiányát bármely hatóság kérésére. Az FIA továbbra is együtt szeretne működni a Liberty Mediával és a Formula One Grouppal, hogy konstruktív kapcsolatot kialakítva elősegítse a Forma-1-es világbajnokság hosszú távú fejlődését.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: