DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

„Ha rajtam múlna, azonnal elvenném a Ferrari bónuszát”

Az F1 új többségi tulajdonosának első embere nemrég kijelentette, hogy hajlandó lenne megvonni a Ferrari 100 millió dolláros, éves jutalmát, tervezetéhez most támogatót is talált.

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség 1993 és 2009 között regnáló elnöke nemrég hosszan kifejtette véleményét Bernie Ecclestone-ról, a Forma-1 új szabályairól, ahogyan a sportág új többségi tulajdonosáról, a Liberty Mediáról is.Nem akarok goromba lenni, de az amerikaiak mindig azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, mint bárki más” – vélekedett nemrég a brit, ám van egy ötlet, amellyel teljes mértékben egyetért. A Liberty vezérigazgatója, Greg Maffei azt nyilatkozta korábban, hogy a sportág anyagi helyzetének kiegyenlítése miatt akár az is elképzelhető, hogy megvonják a Ferrari éves, 100 millió dolláros bónuszát, melyet a sportágban elért eredményeik alapján kaptak eddig Bernie Ecclestone-tól.



„Ha rajtam múlna, azonnal elvenném” – nyilatkozta Max Mosley a Sky Sports-nak, amikor arról kérdezték, hogy egyetért-e a Ferrari jövedelmének megkurtításával. „Az a helyzet, hogy a Ferrari mindig több szponzorpénzt fog kapni a rivális csapatoknál, így teljesen igazságos lenne, hogy ugyanannyira legyenek jogosultak, mint a többiek. A támogatóiknak köszönhetően még így is többet keresnének mindenki másnál. Az alapvető probléma abban rejlik, hogy ha neked háromszor több pénzed van, mint nekem, sokkal jobb motort tudsz építeni, ezzel pedig hatalmas előnybe kerülsz.”

„Ebből egyenesen következik az egyenlőtlenség a csapatok és a pilóták között. Ezért szívesebben látnék egy olyan rendszert, ahol mindenkinek ugyanakkora összeg áll rendelkezésére, a legokosabb mérnök pedig megalkotná a legjobb autót, a legjobb pilóta pedig valóban a legjobb lehetne. Erre viszont soha nem fog sor kerülni, ha két-három gárdának sokkal nagyobb anyagi forrás áll rendelkezésére, mint a többieknek. Ez így nagyon igazságtalan” – tette hozzá Mosley, aki már nyolc évvel ezelőtt is költségvetési sapkát szorgalmazott az F1-es erőviszonyok kiegyenlítésére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: