DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hatalmasat szakíthatott az FIA az F1 eladásával

A Nemzetközi Automobil Szövetség maga is részvényes a Forma-1-ben, a sportág többségi tulajdonjogainak átvételével pedig igencsak megsokszorozódott a részesedés értéke.

A sportág szabályozó testületeként a Nemzetközi Automobil Szövetségnek is jóvá kellett hagynia a Liberty Media F1-es szerepvállalását, melyre nemrég különösebb meglepetés nélkül sor is került. Az már korábban is köztudott volt, hogy az FIA még ha nagyon kicsit (egy százalékot), de maga is birtokol valamilyen részesedését a száguldó cirkuszban, melyre még 2013-ban tett szert. A szövetség az akkori legfőbb részvényestől, a CVC Capital Partnerstől 500 ezer dollárért vásárolta meg a részvényét, az F1i.com információi szerint azonban hatalmas összegre tehetett szert a Liberty Media beszállásával.



A cégcsoport ertékbecslése alapján az az egy százalék, amely anno 500 ezer dollárba került, ma már 80 millió dollárt ér, azaz nagyjából a 160-szorosát. Az Nemzetközi Automobil Szövetség Etikai kódexe kimondja, hogy „Az FIA résztvevői, valamint a harmadik fél tevékenységei nem szabad, hogy lehetővé tegyék a létező, vagy potenciális érdekütközéseket.” 2013 előtt az FIA nem azért nem akart részvényes lenni a sportágban, hogy engedelmeskedjen az Európai Unió által ezzel kapcsolatos törvényének.

A Forma-1 új vezérigazgatója, Chase Carey úgy véli, hogy ezek a lépések nem az ő hatáskörébe tartoznak. „Nem vettem részt benne, és nem is lenne értelme olyan dolgokat vizsgálni vagy megítélni, melyek azelőtt történtek, hogy én ide jöttem volna” – nyilatkozta az amerikai az ITV News-nak. „Nem voltam a folyamat részese, ezért olyat kérdeztek tőlem, amelyre nem volt befolyásom. A tulajdonukban volt a részesedés, és tisztességes összeget kaptak érte. Az én tapasztalatom velük még csak néhány hónapos, a sportágat viszont igazságosan, és pártatlanul irányítják.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: