DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év versenye

A Formula nagy évértékelő sorozatának első öt részében a pilóták és a csapatok teljesítményét alaposan kiveséztük, így most áttérünk az egyéb „legekre”, kezdve az év legjobb versenyével.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Nézzük, melyek voltak az idény legjobb versenyei!

Balogh Tamás: A domináns Mercedes két autója már az első körben ütközik és kiesik, a két-két Red Bull és Ferrari pedig egész versenyen át tartó kiélezett csatát vív egymással: ezt hozta a barcelonai verseny, amelynek végén Max Verstappen minden idők legfiatalabb futamgyőztesévé avanzsált. Bár a számos biztonsági autós fázis és piros zászlók megszakítás kissé darabossá tette, az interlagosi viadal így is hozta azt, amit egy esős Brazil Nagydíjtól elvárhatunk; a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj pedig ugyan rendkívül szokatlan forgatókönyvet hozott, s ez nem mindenkinek nyerte el a tetszését, összességében végig benne volt a levegőben, hogy egy drámai fordulat döntheti el a vb-címet.

1. Spanyol Nagydíj
2. Brazil Nagydíj
3. Abu Dhabi Nagydíj

spanyol-rajt-rb



Berta Kitti: A Spanyol Nagydíj még sokáig a szurkolók emlékezetében fog élni, hiszen a Mercedesek ütközése, valamint Max Verstappen győzelme felejthetetlen pillanatokat okoztak. A Brazil Nagydíj az esőnek köszönhetően igazán izgalmasan alakult, összesen 65 előzést láthattak a nézők. Az Osztrák Nagydíjat pedig szintén a Mercedesek tették izgalmassá – habár Hamilton győzött, a dobogóra egy Red Bull és egy Ferrari is felfért.

1. Spanyol Nagydíj
2. Brazil Nagydíj
3. Osztrák Nagydíj

hamilton-rosberg-barcelona

Bognár Viktor: Na jó, itt most kicsit csöpögős leszek a választásokat illetően, hiszen a három esőfutamot tettem be. A Spanyol Nagydíj tényleg örökre emlékezetes, de attól az első kör után még eseménytelen volt: ha a győzelemért folyó négyes csata élén a két Mercedes áll, ma már csak kevesen tudnák visszaidézni. Egyedül az esőfutamok azok, ahol sohasem lehet tudni, hogy kivel és mi fog történni a következő pillanatban, így a feszültség a leintésig nem szűnik meg. Szárazon meg azért idén általában elég jó közelítéssel az is történt, amit vártunk.

1. Brazil Nagydíj
2. Monacói Nagydíj
3. Brit Nagydíj

button-interlagos-mclaren

Czinege Ádám: Az esőzések, a megszakítások, a folyamatos helycserék, és Massa búcsúja tette élvezetessé a Brazil Nagydíjat. Felejthetetlen marad. A Spanyol Nagydíj a két Mercedes kiesésével vált izgalmassá, a Red Bull és a Ferrari végigharcolta a futamot a győzelemért. Az Abu Dhabi Nagydíjat is végig kellett izgulnunk, hiszen az utolsó körökig nem dőlt el a bajnoki cím sorsa.

1. Brazil Nagydíj
2. Spanyol Nagydíj
3. Abu Dhabi Nagydíj

brazil-nagydij-2016-redbull-2

Dezső Attila: Sajnos normál körülmények között ezúttal sem volt ellenfele a Mercedesnek, de az égiek afféle „deus ex machinaként” idén is beleszóltak néhányszor az események alakulásába. Így volt ez Monacóban, ahol Daniel Ricciardo pole-ja valósággal a semmiből érkezett, az pedig még meglepőbb volt, hogy egész futam alatt egyenrangú ellenfele volt Lewis Hamiltonnak. Kár, hogy gigászi csatájukat a Red Bull elképesztő bokszutcai bakija döntötte el. A Brazil Nagydíjat nem a végkifejlet, hanem több kisebb esemény tette izgalmassá: a szerencsés kimenetelű balesetek, a kicsúszások, Max Verstappen előzései és Felipe Massa búcsúja mind-mind ott lesznek (vannak!) a szezont összefoglaló kötetek lapjain. Spanyolországban a Mercedesek kiesése után kőkemény küzdelem zajlott a Red Bullok és a Ferrarik között, az egész napot pedig Verstappen történelmi diadala tette emlékezetessé.

1. Monacói Nagydíj
2. Brazil Nagydíj
3. Spanyol Nagydíj

ricciardo-monaco16

Fűzi András: Azt hiszem, Max Verstappen debütálása a Red Bullnál nem is sikerülhetett volna jobban, a fiatal holland az első lehetőséget kihasználva győzelemmel zárta a Spanyol Nagydíjat, igaz kellett hozzá a két Mercedes ütközése.

1. Spanyol Nagydíj
2. Brazil Nagydíj
3. Magyar Nagydíj

verstappen-spanyol-redbull

Gellérfi-Csizmadia Gergő: Hiába volt az évtized egyik legváltozatosabb futama a Brazil Nagydíj, s hiába tartogatott hosszú időre felejthetetlen izgalmakat a monacói futam, a sportág történetének egyik legizgalmasabb, legfeszültebb hangulatú szezonzárójával nálam semmi nem vehette fel a versenyt! Huszonharmadik éve követem a Formula–1-et, de 2008 után mindössze másodszor adatott meg, hogy a szezon utolsó körének kezdetén még nem vehettük biztosra, ki emeli majd fel a bajnoki trófeát – ez az élmény pedig önmagában az első helyre emeli nálam az Abu Dhabi Nagydíjat.

1. Abu Dhabi Nagydíj
2. Brazil Nagydíj
3. Monacói Nagydíj

hamilton-rosberg-abu-2016-mercedes

Gobodics Tamás: Interlagos a rengeteg hiba, kaotikus safety car-fázisok, piros zászlók, felforgatott végeredmény és természetesen Verstappen megőrülése miatt nálam kiemelkedett az évből, de több olyan futam is volt, amire valamiért szívesen emlékszem vissza. A spanyol dráma a két Mercedesszel, a Red Bull-Ferrari csatával és Verstappen szenzációs győzelmével szintén felkívánkozik erre a listára, illetve nem gondoltam, hogy ilyet valaha leírok, de a Monacói Nagydíj is: Hamilton és Ricciardo is elképesztően nagyot ment, megvolt az eső, megvolt a dráma.

1. Brazil Nagydíj
2. Spanyol Nagydíj
3. Monacói Nagydíj

brazil-nagydij-2016-redbull

Strommer Benjamin: Szerencsére sok emlékezetes versenyt láttunk idén, de a Red Bull Ringen tartott futam volt az, amelyiknek az eleje, a közepe és vége is izgalmasra sikeredett, a furcsa rajtsorrendtől és első köröktől kezdve Vettel defektjén és az élen álló Verstappenen át a két Mercedes balesetéig. Ugyancsak egy ütközés dobta fel a Spanyol Nagydíjat, amely bepillantást adott egy Mercedes nélküli F1-be.

1. Osztrák Nagydíj
2. Spanyol Nagydíj
3. Monacói Nagydíj

osztrak-nagydij-2016-redbull

A végeredmény: Az összesen kilenc első helyen öt futam osztozott, ami jól mutatja, hogy idén sem szűkölködtünk emlékezetes versenyekben. Az elmúlt két esztendőben – teljes joggal – a Magyar Nagydíj lett az év versenye, mely egyetlen szavazatot idén is kapott, de ha a szívünkre tesszük a kezünk, beláthatjuk, idén sokkal jobb futamok is voltak a hungaroringinél, mely elsősorban a különleges szombat miatt maradt emlékezetes. Az élen a brazíliai esőkáosz végzett, szoros csatában megelőzve a Mercedesek ütközése után Max Verstappen első győzelmét hozó Spanyol Nagydíjat, míg az év harmadik legizgalmasabb versenye az esős-száraz Monacói Nagydíj lett, Ricciardo drámájával, Rosberg mélyrepülésével és Perez dobogójával.

1. Brazil Nagydíj 19 pont
2. Spanyol Nagydíj 15 pont
3. Monacói Nagydíj 9 pont
4. Abu Dhabi Nagydíj 5 pont
5. Osztrák Nagydíj 4 pont
6–7. Brit és Magyar Nagydíj 1–1 pont

brazil-nagydij-boksz-redbull

Az év pilótája: 1. Daniel Ricciardo, 2. Nico Rosberg, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Red Bull, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Haas, 2. Force India, 3. Kimi Raikkönen
Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Williams, 3. Sauber
Az év újonca: 1. Pascal Wehrlein, 2. Stoffel Vandoorne, 3. Esteban Ocon
Az év versenye: 1. Brazil Nagydíj, 2. Spanyol Nagydíj, 3. Monacói Nagydíj

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: