DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pilótája

A 2016-os F1-es szezon legjobbjait, meglepetéseit és csalódásait, szép előzéseit és még szebb pillanatait idézzük fel a Formula.hu nagy évértékelő sorozatában. Az év pilótájával kezdünk.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. Mindenekelőtt lássuk, kik voltak az év legjobbjai a Formula szerkesztősége szerint.

Balogh Tamás: Az idén is domináns Mercedes versenyzőit leginkább a Red Bull pilótái tudták megszorongatni, s bár kétségkívül Max Verstappen tett le az asztalra látványosabb és emlékezetesebb produkciókat, összességében mégis úgy érzem, hogy Daniel Ricciardo nyújtotta a legjobb teljesítményt 2016-ban. Tartotta a lépést szupertehetségnek tartott kollégájával, ráadásul egy helyett akár három győzelme is lehetett volna, ha Barcelonában nem választanak rossz taktikát neki, Monacóban pedig a csapat nem szúrja el a kiállását. A mercedesesek mindeközben rendkívül kiegyenlített párharcot vívtak egymással a címért, s bár tény, hogy Lewis Hamiltont több műszaki probléma hátráltatta, mint csapattársát, a brit több alkalommal követett el saját hibát is például a rajtoknál, így Nico Rosberg a kitartásának és küzdeni tudásának köszönhetően megérdemelten lett világbajnok.

1. Daniel Ricciardo
2. Max Verstappen
3. Nico Rosberg

ricciardo-austin-redbull



Berta Kitti: Rosberg világbajnoki teljesítménye megkérdőjelezhetetlen: a tehetség és gyorsaság mellett óriási lelkierő volt szükséges ahhoz, hogy mentálisan is végig bírja küzdeni a szezont. Ezzel számomra mindenképpen kiemelkedőt nyújtott idén. A két Red Bull-versenyző teljesítménye szintén figyelemre méltó volt a szezon során, Verstappen fiatal kora és éretlensége ellenére tudta bizonyítani óriási tehetségét – a listámon ez repítette őt csapattársa, Ricciardo elé.

1. Nico Rosberg
2. Max Verstappen
3. Daniel Ricciardo

rosberg-vilagbajnok-2016

Bognár Viktor: Örülhetne Helmut Marko, ha látná a lenti listát, amelyet három Red Bull-pilóta ural. Több mint tízévnyi keresgélés és kísérletezés után talán most végre sikerült megtalálniuk a szupercsapatot? Verstappen képes volt azonnal helytállni a váratlan előléptetés után, Ricciardo képes volt helytállni Verstappen nyomása alatt, Sainz pedig képes volt helytállni „új Verstappenként” a Toro Rossónál, miután a holland távozott.

1. Daniel Ricciardo
2. Max Verstappen
3. Carlos Sainz

ricciardo_redbull_2016_cs

Czinege Ádám: Rosberg végig kontroll alatt tudta tartani ezt a szezont, és az utolsó futamokon már csak a kötelezőt kellett hoznia a bajnoki címhez, amit teljes mértékben megérdemel. Ricciardo az egyetlen, aki minden futamot befejezett 2017-ben, egy győzelemmel, és hét dobogóval gazdagodott (legrosszabb eredménye egy 11. pozíció). Verstappen megmutatta, hogy minden követ meg tud mozgatni a végső sikerért. Sokan bírálták néhány manőverét, de az ilyen elszánt és agresszív stílusú pilóták előbb-utóbb bajnokok lesznek.

1. Nico Rosberg
2. Daniel Ricciardo
3. Max Verstappen

rosberg-16melb-cs

Dezső Attila: Egy év adott világbajnokának mindenképp ott van a helye az élen, még akkor is, ha csak pontok tekintetében bizonyult a legjobbnak idén. De végül is ez számít, nem igaz? Ebben a szezonban láthattuk először úgy versenyezni Rosberget, hogy tényleg méltóvá vált a bajnoki címre, a sztorikat azonban nem ő, hanem Max Verstappen kreálta. Az ifjú holland remek előzéseivel, vitatott védekezésével és bajnokokat sem kímélő hozzáállásával már most a sportág egyik legmegosztóbb személyisége lett. Lewis Hamilton mindent megtett a bajnoki cím érdekében, de csak részben mondható, hogy nem rajta múlt a végső győzelem, hiszen soha nem rontott annyiszor a futamok rajtjainál, mint idén.

1. Nico Rosberg
2. Max Verstappen
3. Lewis Hamilton

rosberg_kina16_cs

Fűzi András: Ugyan a világbajnoki cím Nico Rosbergé lett 2016-ban, az év versenyzője címet nálam mégis Max Verstappen nyerte. A Red Bull fiatalja folyamatosan jó teljesítményt nyújt, amióta az energiaitalos autót vezetheti.

1. Max Verstappen
2. Nico Rosberg
3. Sebastian Vettel

verstappen-silverstone-redbull

Gellérfi-Csizmadia Gergő: Nico Rosberg minden korábbinál többet tett le idén az asztalra, aminek a világbajnoki cím lett a jutalma, ám véleményem szerint mindkét Red Bull-versenyző erősebb produkciót nyújtott a németnél: Max Verstappen teljesítményéről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, ám Daniel Ricciardo első helyéhez kétség sem férhet, hiszen a holland csodagyereket tudta csapaton belül maga mögé utasítani.

1. Daniel Ricciardo
2. Max Verstappen
3. Nico Rosberg

ricciardo-abudhabi-redbull-1

Gobodics Tamás: Ricciardo elképesztően hatékony volt idén: gyakorlatilag nem hibázott (míg mindenki más igen), amikor kellett egy extra időmérő, akkor megcsinálta (pl. Monaco), amikor előzni kellett, megcsinálta (Monza), amikor gumit kellett spórolni, azt is megcsinálta. Nagyon éretten kezelte a Verstappen-jelenséget és rengeteget kihozott a Red Bullból, nálam ő volt az év legjobbja. Egy ilyen listán ott kell lenni a világbajnoknak, Verstappen pedig kőkeményen hajtotta Ricciardót, rekordot döntött és az év legszebb futamát produkálta Brazíliában.

1. Daniel Ricciardo
2. Nico Rosberg
3. Max Verstappen

ricciardo-abudhabi-redbull-2

Mészáros Sándor: Rosberg, mert képes volt felülkerekedni saját adottságbeli hátrányain, ráadásul mindezt a korszak legjobbja mellett, két évnyi gyötrelem után volt képes megtenni. Ricciardo a második nálam: hibátlan volt egész évben és nem rogyott meg attól sem, hogy az újra talpra álló Red Bull família elkezdett Verstappen köré épülni. A hollandhoz szerintem nem szükséges különösebb kommentárt fűzni, mert egyszerűen zseniális.

1. Nico Rosberg
2. Daniel Ricciardo
3. Max Verstappen

rosberg-austin-mercedes

Strommer Benjamin: Nem lehet vitatni, hogy Nico Rosberg megérdemelten nyerte a világbajnoki címet, és bár tény, hogy a szerencse neki kedvezett idén, jó néhány klasszis produkciót is bemutatott – élete legjobb szezonja volt az utolsó. Volt azonban, aki nála is jobb szereplést nyújtott idén: Daniel Ricciardo nem csupán simán vitte a nem Mercedesszel megáldott pilóták különversenyét, de képes volt nagyot fejlődni év közben is. Mikor Verstappen beült a másik Red Bullba, kapásból jobb eredményeket ért el nála, ahelyett azonban, hogy pánikba esett volna, Ricciardo később felülkerekedett az ügyeletes szupertehetségen.

1. Daniel Ricciardo
2. Nico Rosberg
3. Max Verstappen

ricciardo-farmer-1

A végeredmény: Az év Formula–1-es versenyzője szavazást egészen minimális különbséggel nyerte meg Daniel Ricciardo a világbajnok Nico Rosberg előtt, miután mindketten 20 pontot gyűjtöttek összesen, de az ausztrált öten, míg a németet csak négyen találták a legjobbnak. A harmadik helyre Max Verstappen futott be csekély lemaradással, egyedüli olyan pilótaként, akit lapunk minden szerzője az első három közé sorolt, míg Hamilton, Sainz és Vettel csupán egy-egy szavazatot kaptak.

1. Daniel Riccardo 20 pont
2. Nico Rosberg 20 pont
3. Max Verstappen 17 pont
4–6. Lewis Hamilton, Carlos Sainz és Sebastian Vettel 1–1 pont

 

ricciardo-abudhabi-redbull-3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: