DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 7. hétfő
F1

Raikkönen nyerte a Ferrari időmérős párharcát

A finn F1-es egy éve 15-4-re kapott ki csapattársától a kvalifikációkon: valódi jelzése annak, mennyit fejlődött idén, hogy 2016-ban ő nyerte a különcsatát a Q3-akban.

Bár a szabadedzéseken még Sebastian Vettel volt a Ferrari gyorsabb pilótája, ahogyan korábban is több alkalommal, Kimi Raikkönen akkor végzett csapattársa előtt, mikor számított: az Abu Dhabi Nagydíj időmérőjén a finn a negyedik, a német ötödik helyre kvalifikált. A szezon egészét illető mérleg így 11-10 arányban Raikkönen oldalára billen, ami felettébb meggyőző részben a tavalyi eredmény, részben annak fényében, hogy Vettel mindig is időmérős menőként volt ismert.

„Egy darabig ott is voltunk, az utolsó köröm azonban hiába volt elfogadható, távolról sem volt igazán jó” – értékelt az időmérő után tömören a finn. „A különbség igencsak elenyésző volt, ennyit egyetlen féktávon is lehet találni, de ha kicsit már keresztbeállsz, akkor könnyen el is veszítheted. Elérhető lett volna (a harmadik hely), de most ez sikerült, ezzel kell beérnünk. Az autónk remekül működött, ugyanakkor nem egyszerű itt jó kört futni, de legalább megpróbáltuk.”



Ahogy Raikkönen, úgy a házon belüli csatában kikapó Vettel szintén úgy érezte utólag, a harmadik helyre is kvalifikálhatott volna. Ő Max Verstappen elfékezésével magyarázta lemaradását, a holland épp előtte haladt a Q3-ban:

„Kicsúszott, láttam a füstöt, majd kikerültem őt. Nem állítom, hogy útban lett volna, de kiestem a ritmusból, az utolsó szektorom pedig nem volt annyira rendezett, mint szerettem volna. Azt hiszem, máskülönben meglehetett volna a harmadik hely” – mondta Vettel. Egyébként Abu Dhabiban meglehetősen sokan érezték magukénak a harmadik rajtpozíciót, Verstappen is úgy véli, a második sor elején köthetett volna ki, végül mégis Daniel Ricciardo indul ebből a pozícióból délután.

Bár a kvalifikációs párharc Raikkönené, a világbajnokságban minden kétséget kizáróan Vettel végez előkelőbb helyen: a negyedik pozícióban álló német előnye 19 pont csapattársával szemben, Raikkönennek feltétlenül győzelemre lenne szüksége, hogy ezt a lemaradást megfordítsa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: