DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Döntött a Ferrari Vettel mexikói büntetése ügyében

A maranellói F1-es istálló még múlt héten, a Brazil Nagydíj előtt döntött úgy, hogy fellebbezést nyújt be Sebastian Vettel Mexikó Nagydíj után kapott büntetése miatt.

Mint ismeretes, a német pilótát azért szankcionálták mexikói versenybírák, mert szabálytalanul védekezett Daniel Ricciardóval szemben, így tíz másodperces büntetése miatt a harmadik helyett csak az ötödik helynek „örülhetett”. Kétheti csend után a Ferrari a Brazil Nagydíj előtt, csütörtökön jelentette be, hogy élni kíván a fellebbezés jogával, új és döntő fontosságúnak vélt bizonyítékokra hivatkozva. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke nem értette, hogy miért kell így eljárniuk legfőbb riválisuknak, és az esetben érintett Ricciardo is arra kérte a maranellóiakat, hogy inkább álljanak el ettől a szándékuktól.



Pénteken, Interlagosban az FIA emberei telekonferenciát tartottak a Mexikói Nagydíj versenybíráival annak érdekében, hogy az eredmény felülvizsgálatára kérjék őket, ők azonban elálltak ettől - a fellebbezés benyújtásának eredeti határideje kedd éjfél volt, a Ferrari azonban csúsztatást kért. A csapat szerda délután mégis bejelentette, hogy nem kívánja felülvizsgáltatni a döntést, így talán kijelenthető, hogy valóban hivatalos Sebastian Vettel mexikói ötödik helye. A Motorsport.com információi szerint a Ferrari nem kíván közleményt kiadni döntésétől, így egyedül a Nemzetközi Automobil Szövetségtől várható valamilyen nyilatkozat, de ennek biztossága is megkérdőjelezhető.

Érdekes, hogy a hír éppen látott napvilágot, amikor Bernie Ecclestone a Stratégiai Csoport tagjaival Genfben ülésezik, hogy új irányt szabjon a versenyzőket gúzsba kötő megszorításoknak. A Mexikói Nagydíj előtt született meg az úgynevezett ’Verstappen-szabály’, amely tisztázta a fékezés alatti mozdulatokat, Sebastian Vettel pedig éppen ennek áthágása miatt kapta a büntetést a futam végén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: