DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Sennához és Schumacherhez hasonlítják Verstappent

Az ifjú holland szenzációs nagydíjat teljesített a brazíliai esőben: nem kellett sokáig várni, hogy előkerüljenek az első párhuzamok Ayrton Senna és Michael Schumacher nagy esős versenyeivel.

Csapata rossz gumiválasztása után Max Verstappen a 14. helyről a harmadik pozícióba zárkózott fel mindössze 12 kör alatt a Brazil Nagydíj hajrájában. A fiatal holland korábban egy megpördülést fogott meg az utolsó kanyarban. A Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert arról kérdezte a sajtó, Verstappen teljesítménye felér-e olyan történelmi, esős szereplésekkel, mint Ayrton Senna második helye újoncként 1984-ben Monacóban, vagy Michael Schumacher első ferraris győzelme az 1996-os Spanyol Nagydíjon. A csapatvezető így felelt:

„Azt hiszem, ott a helye közöttük. Ezekkel a legendás pillanatokkal kell összehasonlítani. A motorsportban nem látni gyakran ilyen versenyt, a mai egy igazán, igazán különleges alkalom volt” – mondta Horner, aki felelevenítette, Verstappen a biztonsági autós fázist használta arra, hogy feltérképezze a pálya különböző íveinek állapotát.



„Folyamatosan tapogatózott, még a safety car mögött is megnézte az aszfalt különböző darabjait, egyszerűen a tapadás miatt. Nagyon hasonlított a gokartos megközelítésre, ahogy kiment a külső ívekre, a 3-as kanyarban, az egyenesre fordulva. Nagyszerű volt látni, ahogy a tapadást vizsgálja a pálya eltérő részein. Senki mástól sem láttuk ezt olyan szinten, mint Maxtól, pedig mindannyian ugyanazt az utat járják be, amibe a gokartozás is beletartozik. Max mégis saját ligát képviselt.”

Várható, hogy a Sennával való párhuzamot nem utoljára hallottuk a napokban. A BBC és Sky szakértője, Mark Gallagher is a háromszoros brazil világbajnokot emlegette, és szintén felhozta a gokartozást, melynek kulcsszerepe volt az emlékezetes teljesítményben.

„Max elmondta, hogy az esőben való gokartozásnak köszönheti azokat a képességeket, melyeket ma megcsillogtatott. Senna is a gokartjába ült, amikor csak eleredt az eső. A nagyok így fejlesztik magukat” – posztolta Twitterre a szakíró.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: