DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ecclestone tisztázta a falas elképzelését

Az F1 ura sokakat megbotránkozatott azzal az ötletével, miszerint falakat kellene állítani a kanyarokba, hogy a pilóták semmiképp se vághassák le a pályát – Ecclestone most finomította nyilatkozatát.

Nemrég mi is beszámoltunk Bernie Ecclestone azon elképzeléséről, miszerint annak érdekében, hogy a pilóták ne tudjak előnyt szerezni a pálya levágásával, falakat építene a kanyarokba, amelyek valóban fizikai akadályt jelentenének a versenyzők számára. Sokak szerint ez a megoldás túlságosan veszélyes lenne, s a pilóták nagy része sem tartja jónak az ötletet – igaz, Daniel Ricciardo például támogatná. Mindenesetre a felháborodást követően a Formula-1 elsőszámú embere a széria hivatalos honlapjának nyilatkozva tisztázta, mire is gondolt pontosan:

f1-fal



„Én csak annyit mondtam valójában, hogy ezek a falak meggátolnák a pilótákat abban, hogy leszaladjanak a pályáról. Mivel ha most ezt megteszik, akkor valakinek el kell döntenie, hogy valami probléma miatt, előnyszerzés céljából vagy azért tették ezt, mert hibáztak. Ez azt jelenti, hogy az ítélet függ valakinek a véleményétől. Ha három felügyelőnk van, akkor ez általában három különböző véleményt takar: az egyikük talán kizárást szeretne, a másikuk büntetésért kiáll, a harmadik pedig úgy érzi, nem történt semmi kifogásolható dolog.”

„A legegyszerűbb az lenne, ha néhány kanyarban – és tényleg csak néhányban, ahol nem lenne veszélyes és ahol előnnyel járhat a levágás – emelnénk egy alacsony falat, emlékeztetve őket arra, hogy az a fehér vonal” – magyarázta Ecclestone. „Tulajdonképpen olyan lenne, mintha 40 centivel megemelnénk a fehér csíkot.”

Az F1 mindenható ura kikérte magának azt a feltételezést, hogy veszélybe akarná sodorni a pilótákat: ezt a számos utcai pályával és azok népszerűségével bizonyította. „Az évek során többet tettem a Formula-1 biztonságáért, mint bárki más, beleértve azt is, hogy kórházak lettek a pályán, szóval semmi szükség ezekre a híresztelésekre” – fogalmazott Ecclestone. „Monacót sem tettem soha veszélyessé, pedig évtizedek óta a naptárban van. Bakuval sincs probléma, ahogy Szingapúrral sincs. És ha megkérdezünk egy pilótát, melyik versenyt szeretné a leginkább megnyerni, azonnal rávágná, hogy Monacót. Egyetlen versenyző sem panaszkodott Monacóra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: