DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

„Ha a Pirelli tesztelni akar, fizessen!”

Az olasz gumigyártó mindenképp szeretné, ha az európainál melegebb éghajlaton is tudná tesztelni 2017-es abroncsait, a Red Bull F1-es csapatfőnöke azonban legalább az anyagi terhek részleges átvállalást kéri.

Elvileg a Japán Nagydíj hétvégéjén kellett volna megegyezniük a csapatoknak arról, hogy legyen-e teszt Bahreinben, avagy sem, de a feleknek nem sikerült dűlőre jutni az ügyben. A két szemben álló fél - akárcsak a pályán - a Mercedes és a Red Bull volt: a brackley-iek úgy vélekedtek, hogy komoly biztonsági kockázatokkal járna, ha nem próbálnák ki a gumikat melegebb éghajlaton, ezért mindenképp szeretnének elmenni, a Red Bull pedig úgy vélekedett, hogy hatalmas anyagi megterhelést jelent ez a csapatok számára.



A Pirelli szintén a közel-keleti helyszínt favorizálja, Christian Horner pedig előállt csapata ajánlatával. „Biztosan tesztelni fogunk, csak még azt nem tudjuk, hogy hol!” - idézte a Red Bull csapatfőnökét az F1i.com. „Egyszerű a képlet: ha a Pirelli azt akarja, hogy elmenjünk Bahreinbe és teszteljünk, hogy az ő javukra próbáljuk ki a gumikat, akkor be kell szállniuk a felmerülő költségekbe. Ez csapatonként eltérő, de 300 ezer fonttól 750 ezer fontig terjedhet a logisztikától függően, ennek fényében pedig helytelen megterhelni a csapatokat, amikor márciusban Barcelona is kitűnő hely a gyakorlásra.”

Bizonyos szinten minden csapat hozzáállása érthető, ugyanis a Mercedesnek minden bizonnyal vannak rejtett tartalékai is a hasonló esetekre, míg más gárdák örülnek, ha éppen tudnak némi profitot termelni egy szezon során. „Szerintem egyértelmű, hogy a Pirelli kérésével ellentétben nem azért fogunk tesztelni, hogy az abroncsok biztonságát teszteljük. Ezt az autón kívül kell elvégezni, már azelőtt, mielőtt az abroncsok a pályára kerülnének, ezért nem hiszem, hogy ez elfogadható indok arra, hogy a Közel-Keletre, vagy máshová menjünk” - fűzte hozzá a diskurzushoz Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: