DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A csapatok is befektethetnek az F1-be

Az F1 új kezekbe kerülése a résztvevők előtt is új utakat nyithat meg: ezentúl a csapatok számára is adott lesz a lehetőség, hogy részvényesként szólhassanak bele a sportág alakulásába.

Az elmúlt éjszaka folyamán hivatalosan is bejelentették: a Liberty Media megvásárolta a Forma-1 többségi tulajdonjogait, a Formula One Group elnök-vezérigazgatói székéből pedig az ambíciózus Chase Carey fogja irányítani a sportágat - Bernie Ecclestone-nal együtt. A 85 éves üzletember nemrég úgy nyilatkozott, hogy az új tulajdonosok három évig még őt szeretnék látni a Formula-1 Menedzsment élén.



Az új struktúra alapján az is elképzelhető a jövőben, hogy a csapatok részvényeket vásároljanak az F1-ből, ezzel minden eddiginél nagyobb beleszólásuk lehet a sportág jövőbeli irányának meghatározásában. Korábban is volt hasonlóra lehetőség, az Autosport információ szerint az eddigi tulajdonos, a CVC felajánlotta a csapatoknak a részvényvásárlás lehetőségét, de akkor kudarcba fulladtak a tárgyalások.

„A csapatok számára lehetőség nyílik majd arra, hogy részvényesként is részt vegyenek a Forma-1 működésében, melynek részletei a megfelelő időben fognak napvilágra kerülni” - áll a Libert Media hivatalos közleményében. Persze a tulajdonjogok felvásárlása feltételekhez kötődik: különböző országok gazdasági versenyhivatalainak, valamint olyan harmadik fél beleegyezésére is szükség van, mint a sportág szabályozó testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség. Az FIA-nak egyébiránt 1%-os tulajdonrésze van a Forma-1-ben, így minden üzletkötéshez az ő jóváhagyásuk is szükséges.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: