DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Akár el is tilthatják a Mercedes versenyzőit

Brit források szerint elszakadt a cérna az F1-es világbajnok alakulat vezetőinél Nico Rosberg és Lewis Hamilton spielbergi ütközése után: lehet, hogy nem is a csapatutasítás a legszigorúbb szankció.

Most már kétségtelen, hogy a Formula-1 történetének egyik legnagyobb belviszályát láthatjuk Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, s bár a két Mercedes-pilóta párharca eddig viszonylag egyoldalúan alakult az eredmények tekintetében, kettejük között a feszültség folyamatosan nő. A minap össze is szedtük, milyen kulcsmomentumai voltak az elmúlt két és fél évben a két gyerekkori barát vetélkedésében, ám úgy tűnik, a Red Bull Ringen történtek túllőttek azon a célon, amit a csapat vezetése még tolerálni tud.

Rosberg_Hamilton_Spielberg_DPPI



Toto Wolffék eddig rendre kitartottak amellett, hogy szabadon engedték versenyezni a pilótáikat, ám az Osztrák Nagydíj utolsó körében történt ütközés után már a csapatfőnök is megpedzette, hogy csapatutasítást fognak alkalmazni a jövőben a hasonló esetek elkerülésének érdekében. Hamilton ellenzi az elképzelést: a brit továbbra is versenyezni szeretne, míg Rosberg úgy fogalmazott: elfogadja, ha a vezetőség így dönt.

Úgy tűnik azonban, hogy mégsem a csapatutasítás lehet a legrosszabb forgatókönyv a pilóták szempontjából. Brit sajtóorgánumok, például a The Telegraph úgy tudja, akár még el is tilthatják egy-egy futamról a versenyzőket, amennyiben még egyszer hasonló előfordul. A másik lehetőség, hogy pénzbüntetést fizettetnek velük: akár több százezer euró befizetésére is kötelezhetik Hamiltont vagy Rosberget.

Kérdés persze, hogy olyan esetben, amikor nem tudják egyértelműen megállapítani a vétkes személyét, kinek kellene majd bűnhődnie (Ausztriában a felügyelők és a szakértők jelentős többsége is Rosberget találta hibásnak). Amennyiben az a meglehetősen abszurdnak tűnő forgatókönyv megvalósul, hogy kiveszik egy hétvégére az egyik autóból a vb-címért csatázó versenyzőjüket, úgy valószínűleg a Manornál szereplő Pascal Wehrlein vehetné át az illető helyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: