DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Exkluzív: Wehrlein lenyűgözte a Mercedes vezérét

Robbantott az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén Pascal Wehrlein, a Mercedes patronáltja, aki a Manor istállónál tölti bemutatkozó Forma-1-es idényét. A tavalyi DTM-bajnok az előkelő 12. helyen zárta a spielbergi kvalifikációt: a fiatal reménység egyelőre csak reménykedik abban, hogy sikerült ismét bizonyítania a Mercedesnek, Toto Wolff viszont nyilvánosan is dicséretben részesítette.

Amikor eme sorok írója 2013. november 24-én, a budapesti Buddha Barban együtt kísérte figyelemmel a Forma-1-es szezonzáró Brazil Nagydíjat Pascal Wehrleinnel, az akkor még a DTM-ben is csak bátortalan suhancnak tartott ifjú német remegő hangon jegyezte meg: „Már annak is örülnék, ha meghívott vendégként jelen lehetnék egy F1-es futamon!” Azóta sok víz lefolyt a Dunán, Wehrlein pedig DTM-bajnok lett, a Mercedes közbenjárására megszerezte a csillagos márka erőforrásait használó Manor istálló egyik versenyzői állását, az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén pedig újabb fontos mérföldkőhöz ért.

Noha a rá jellemző szerénységgel jegyezte meg a Formula.hu-nak, hogy „talán kissé túlzás mérföldkőnek titulálni a kvalifikációs eredményt, mert a vasárnap az, ami igazán számít” talán mégsem annyira túlzás ezt a jelzőt használni. Pláne annak fényében, hogy a változó körülmények között megtartott időmérőn repesztett 12. ideje az eddigi legjobb eredménye, ráadásul ez az átszervezett Manor istálló első Q2-es szereplése. „Itt most egy picit versenyképesebbek vagyunk, mint máshol, de szerintem a 12. hely így is meglepetés. Hirtelen összejött, hogy nem kellett szenvednünk a gumik melegítésével. A csapat remek munkát végzett, elégedett vagyok, de természetesen nem mondhatom azt, hogy a kör tökéletes volt, mert a kör soha nem tökéletes” – fogalmazott a 21 éves pilóta, aki úgy érzi, hogy a versenytempó nem annyira jó, mint a kvalifikációs volt.

wehrlein-spielberg-dppi



Wehrleint egyre többen emlegetik a gyári Mercedes jövőbeli versenyzőjeként: ha össze is jön az előléptetés, arra biztosan várnia kell, a csillagosoknál ugyanis Lewis Hamiltonnak érvényes a szerződése, Nico Rosberggel pedig most készülnek hosszabbítani legalább két évre. Addig a tehetségnek folyamatosan bizonyítania kell és reményei szerint a mostani teljesítményével is sikerült kedvező benyomást tennie a Mercedes vezéreire: „Ma adódott egy lehetőség, hogy bizonyítsam a gyorsaságomat és képes vagyok mindent kipréselni az autóból. Úgy érzem, hogy ezt ma sikerült megtennem” – fogalmazott a fiatal versenyző.

Természetesen a csillagos főnökök rajta tartják a szemüket a patronált tehetségen: Toto Wolff, a gyári alakulat sportigazgatója egy délutáni sajtóbeszélgetésen dicséretben részesítette a pilótát.

„Nagyon elégedett vagyok Pascal teljesítményével” – mondta nagytekintélyű szakvezető. „Ez volt az első olyan pálya, ahol korábban is versenyzett már, így volt némi tapasztalata, amelyre építkezhetett. Sajnos hajlamosak vagyunk alulértékelni annak hatását, amikor egy versenyző első ízben versenyez a világ legjobbjai között olyan helyszíneken, mint Melbourne és Monaco, de kétségkívül van hatása. Úgy vélem, hogy Pascal a szezon során most első ízben tudta igazán megmutatni, hogy tényleg különleges srác.”

 

Wehrlein eddigi legjobb versenyeredményét Bahreinben érte el, ahol a 13. helyen ért célba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: