DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hamilton ötödször győzött Kanadában, a Ferrari továbbra is nyeretlen

Elérhetőnek tűnt Sebastian Vettel idei első futamgyőzelme, de a gumikkal ismét remekül bánó Lewis Hamilton győzött végül Kanadában. A Williams dobogón, Rosberg megpördült az utolsó előtt körben.

A pole-pozíció idén még nem hozott szerencsét Lewis Hamiltonnak: a Kanadai Nagydíj előtt Ausztráliában, Bahreinben és Spanyolországban indulhatott az élről, és mindannyiszor lerajtolták őt, két alkalommal ütközésbe is keveredett az első körben. Montrealban, ahol korábban négy futamgyőzelmet gyűjtött, köztük az elsőt a pályafutása során, folytatódott a széria, Sebastian Vettel a harmadik helyről indulva mindkét Mercedest átugorta, Hamilton pedig összeért Rosberggel, és kiszorította az első kanyarban, a német egészen a 10. helyre esett vissza.

Az első kör végén Vettelt és Hamiltont – mindketten hibáztak az utolsó sikánban – a két Red Bull követte Verstappen-Ricciardo sorrendben. A különbség a két éllovas között 1-1,2 másodperc körül állandósult a következő körökben. A futam elején számítani lehetett arra, hogy Rosberg lesz a felelős a legtöbb akcióért: a 3. körben elsőként Alonsót tudta le maga mögött, Hülkenberg mögött haladva azonban ő is rontott, és leszakadt az üldözött Force Indiától.

A Red Bull figyelmeztette Verstappent, hogy ne tartsa fel a rá közelítő Daniel Ricciardót, épp mielőtt a 11. körben virtuális biztonsági autót rendeltek el Jenson Button megállása miatt, a korábbi világbajnok McLarenjéből kisebb lángok is felcsaptak. A fázist kihasználva mindkét Ferrari kijött a bokszba, az ultralágy abroncsokat szuperlágy váltotta. Néhány kör múlva Vettel megérkezett a Red Bullokra, de mögéjük ragadva sem veszített jelentős időt Hamiltonhoz képest: 10 másodperccel maradt le a brit versenyzőtől, mikor feljött a második helyre, és első tiszta körében nyolc tizedmásodpercet vert Hamiltonra.



A 21. körben Max Verstappen volt az az élmezőny tagjai közül, aki következőként kiállt. Az ő autójára lágy abroncsok kerültek, ami a két kiállást tervező Ferrarival ellentétben egy kerékcserés taktikára utalt. Rövidesen Ricciardo, Rosberg és a Williamsek is kiálltak, azonos taktikával. Lewis Hamilton a 25. körben érkezett, a pontzónában ekkor már csak a lágy abroncsokon rajtoló, hetedik helyen álló Sergio Perez nem állt ki.

Lewis Hamilton 13 másodperccel Vettel mögé ért vissza, akinek egy kiállásnyi előnyt kellett kiautóznia az eltérő taktika miatt. Verstappen állt a harmadik helyen, míg Kimi Raikkönen a negyedikre jött fel Ricciardo megelőzésével, de ő szintén egy kiállásnyi hátrányban volt. A hatodik Valtteri Bottast Nico Rosberg követte a hetedik pozícióban, miután megelőzte Perezt. A mexikói a 32. körben állt ki lágy gumijaival: ez egy figyelmeztető jelzés volt a Mercedes és Red Bull számára, akik az egész távot végig akarták teljesíteni ezzel a keverékkel.

Miközben az első hármast jelentős különbségek választották el, Raikkönent hárman is utolérték a negyedik pozícióban, Ricciardo, Bottas és Rosberg. Még mielőtt sor kerülhetett volna a csatára, a ferraris finn kiállt, autójára a lágy keverék került fel. A nyolcadik helyre ért vissza, innen kellett levadásznia az előtte haladó versenyzőket. Az előtte haladó Felipe Massa kiesésével máris nyert egy pozíciót, a brazil versenyző kiállt a Williams garázsába.

Sebastian Vettel a 37. körben teljesítette második kiállását, lágy abroncsaival 8 másodperccel Hamilton mögé tért vissza. A negyedik helyen álló Ricciardo előbb elrontotta a sikánt, pozíciót veszítve Bottashoz képest, majd végrehajtotta második kiállását – mindössze 17 kört teljesített a lágy abroncson. Úgy nézett ki, nem lehet egy kiállással teljesíteni a versenyt, így az előny egy csapásra Vettel oldalára került.

Rosberg Valtteri Bottas mögé ragadt be a negyedik pozícióban, és a kormányán megjelenő hibajelzésekről számolt be a csapatrádión. Időközben Max Verstappen is kihajtott a bokszba, de az ő autójára az utolsó 23 körre már ultralágy abroncs került fel. Következőként Nico Rosberg érkezett lassú defekt miatt, az élmezőnyből már csak Hamilton – akinek előnye 5 másodperc alá csökkent – és a harmadik helyen haladó Bottas nem álltak ki másodszor.

A két versenyzőnek sikerült 45 körön keresztül megóvnia abroncsait, így nem érkeztek másodszor. Sebastian Vettel felzárkózása 5 másodperc környékén megragadt, majd több féktávot is elrontott, és képtelen volt közelebb érni a brithez. Nico Rosberg a pályán megelőzte Raikkönent, a remekül védekező Verstappen mögött azonban megrekedt. Párharcuk Bottasnak kedvezett, aki biztos előnyt épített ki a harmadik pozícióban. 

Lewis Hamilton 5 másodpercnyi előnnyel végül megnyerte a versenyt, Kanadában ötödik, idei második győzelmét megszerezve – Monacóhoz hasonlóan sikerült ismét tovább megőriznie abroncsait, mint arra számítani lehetett, és ismét ennek köszönhette a sikert. Sebastian Vettel második lett az elsőséghez közel kerülő, de továbbra is nyeretlen Ferrarival, miközben Valtteri Bottas a Williams első dobogóját gyűjtötte.

Nico Rosberg az utolsó előtti körben a hátsó egyenesben beszúrt Verstappen mellé, de megpördült, így a hollandé lett a negyedik, Rosbergé – akinek bajnokságbeli előnye mindössze 9 pontra csökkent – az ötödik pozíció. Kimi Raikkönen Ricciardo előtt végzett a hatodik pozícióban, Hülkenberg, Sainz és Perez szereztek még pontokat. Fernando Alonso, aki szintén egyetlen kiállással teljesítette futamát (a bokszból induló Kevin Magnussennek sikerült még ez), a 11. helyen lemaradt a pontszerzésről.

 

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

 

Versenyző

Autó

Hátrány

1

Lewis Hamilton

Mercedes

1:31:05.296

2

Sebastian Vettel

Ferrari

5.011

3

Valtteri Bottas

Williams/Mercedes

46.422

4

Max Verstappen

Red Bull/Renault

53.020

5

Nico Rosberg

Mercedes

1:02.093

6

Kimi Raikkönen

Ferrari

1:03.017

7

Daniel Ricciardo

Red Bull/Renault

1:03.634

8

Nico Hulkenberg

Force India/Mercedes

1 kör

9

Carlos Sainz

Toro Rosso/Ferrari

1 kör

10

Sergio Perez

Force India/Mercedes

1 kör

11

Fernando Alonso

McLaren/Honda

1 kör

12

Danyiil Kvjat

Toro Rosso/Ferrari

1 kör

13

Esteban Gutierrez

Haas/Ferrari

2 kör

14

Romain Grosjean

Haas/Ferrari

2 kör

15

Marcus Ericsson

Sauber/Ferrari

2 kör

16

Kevin Magnussen

Renault

2 kör

17

Pascal Wehrlein

Manor/Mercedes

2 kör

18

Felipe Nasr

Sauber/Ferrari

2 kör

19

Rio Haryanto

Manor/Mercedes

2 kör

-

Felipe Massa

Williams/Mercedes

kiesett

-

Jolyon Palmer

Renault

kiesett

-

Jenson Button

McLaren/Honda

kiesett

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: