DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Renault: Végre pozitívat is mondott a Red Bull

A Renault ügyvezetője, Cyril Abiteboul örül neki, hogy a tavalyi sárdobálás után a Red Bullnál végre jól csengő véleményeket is mondtak a V6-os motorjukról - ám a franciák nem bízzák el magukat.

A 2015-os szezon legnagyobb pályán kívüli sztorija kétségkívül a Red Bull-Renault párharc volt, de úgy tűnik, a vészterhes időknek vége. Noha az energiaitalosok már TAG Heuer-jelzésű autókkal vágnak neki az idei év küzdelmeinek, sőt, a csapatnál már a Renault nevét sem lehet kimondaniuk, a csapat relatíve sikeres tesztszezont tudhat maga mögött, részben köszönhetően a rombuszos erőforrások fejlődésének.

„A motor és az autó is sokkal megbízhatóbb, így mindenki boldog” - nyilatkozta Cyril Abiteboul a motorok terén történt előrelépésről. A Renault magabiztos, hiszen állításuk szerint fél másodpercet sikerült javulniuk, Abitebloul azonban nem bízza el magát. „Nagyszerű visszajelzéseket kaptam Helmuttól (Marko, a Red Bull tanácsadója - a szerk.), így csodálatos az életünk. Azonban nem veszünk semmit készpénzek.”

A Red Bull első embere, Dietrich Mateschitz szintén dicséretre emelte a hangját. „Noha a motor szinte ugyanolyan maradt, mint tavaly, látom, ahogyan a Renault keményen dolgozik, hiszen felelősségteljes szakembereket tettek a kulcspozíciókba. Szenvedéllyel végzik a munkájukat, profi hozzáállással, és ki vannak éhezve a sikerre.”



Abiteboul szerint a két fél kapcsolata most már kisimult, hosszú hónapok kritikái után. „Jelenleg pozitív a viszonyunk, bár sosem volt annyira negatív. Mindig is tiszteltem a Red Bullt azért, amiért bármilyen áron harcoltak a sikerekért, legyen szó pénzügyekről, marketingről, vagy politikáról.”

„Emellett azonban egy komoly autógyár programjáért felelek, így nem engedhetem meg a kritikákat a márka felé. Ez vízválasztónak bizonyult, hiszen mondhatják azt, hogy idióta vagyok, vagy hogy rossz munkát végeztünk, de magát a márkát nem ócsárolhatják. De ez már a múlt, most már a jövőre kell fókuszálnunk, és már a kapcsolatunk is megfelelő.”

A francia szakember szerint ez az időszak arra jó volt, hogy most már mindenki a saját feladataira koncentrálhat, anélkül, hogy belekontárkodnának egymás munkájába. „Amikor megegyeztünk a folytatásról, őszintén bíztam benne, hogy ez a jó lépés a Renault számára, amiből a Red Bull is ugyanúgy hasznot húzhat. Az egyik alapkövetelmény ez volt: ’Ti csináljátok a karosszériát, amit remekül tudtok, mi pedig az erőforrást.’ Ezt elég jól csináltuk az elmúlt évtizedekben.”

„Komolyan mondom, hogy számtalan elem tervezéséért és legyártásáért voltak felelősek tavaly, ami nagy fejfájást okozott nekünk. Hiba volt, ahogyan én is hibáztam, hogy hagytam ezt megtörténni. Volt néhány kísérlet arra, hogy kapcsolatot találjunk a Red Bull-lal, de mivel ez nem történt meg, így mindenki halad tovább a maga útján” - mondta a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: