DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

F1-teszt: Vettel váltotta Raikkönent

A Ferrari és a Red Bull is versenyzőt cserélt 2016 első F1-es tesztjének zárónapjára, a McLaren számára pedig úgy kezdődött a kedd, ahogy a hétfő befejeződött – ami esetükben semmi jót nem jelent.

Második, egyben utolsó napjához érkezett a Paul Ricard-i Formula-1-es gumiteszt, melynek célja, hogy lehetőséget biztosítson a Pirelli számára az esős pályára alkalmas abroncsok prototípusainak kipróbálására. A három résztvevő csapat közül kettő, a Ferrari és a Red Bull versenyzőt cserélt mára, előbbieknél a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel ült be Kimi Raikkönen helyére, míg az energiaitalosoknál Danyiil Kvjat váltotta Daniel Ricciardót – a McLarennél viszont ma is Stoffel Vandoorne kapott lehetőséget.

A belga versenyző napjának tegnap egy műszaki hiba vetett véget (idő előtt), ma pedig kis túlzással ott folytatta, ahol hétfőn abbahagyta, hiszen autója már az első etapon rakoncátlankodni kezdett, így egy egész helyett csupán egy fél menet jutott neki elsőre. Vandoorne autóját szerencsére viszonylag gyorsan helyrerakták, így folytatódhatott a gyakorlás – a másik két csapat ez idő alatt kénytelen volt várakozni, hiszen a teszt programja szerint a három autónak egyszerre kell köröznie a pályán.

vettel_paulricard



A McLaren rajongóinak persze nincs miért aggódnia, hiszen a teszten minden istálló a tavalyi autóval vesz részt, melyen szigorúan tilos volt bármilyen módosítást végrehajtani – ez egyúttal azt is jelenti, hogy a különböző alkatrészek életciklusuk végéhez közelítenek, így nagyobb az esély a meghibásodásra (rosszmájúan hozzátehetnénk: különösképp a McLaren-Honda esetében).

A csapatok egyébként ma hosszabb etapokat teljesítenek a hétfőinél, a tegnapi átlagos 10 kör helyett ma 14-15 kört tesznek meg egy menetben a Pirelli prototípusain. A Formula.hu ma is élőben számol be minden érdekességről, egyenesen a teszt helyszínéről, a Paul Ricard Circuitről - így többek közt az is felkeltette figyelmünket, mennyire nagy körültekintéssel óvja a kíváncsi tekintetektől tavalyi autóját a Red Bull és a Ferrari, erről részletesen itt olvashattok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: