DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Break Lap: Akik életüket adták az álmaikért

Az F1 történetében sajnos több tucat bátor férfi adta életét álmai beteljesítéséért, nekik állít emléket ez a különleges magyar kiadvány, mely most kedvezményes áron rendelhető meg a Formulától.

Különleges kiadvány került be a Formula.hu webshopjának kínálatába: a Break Lap című kiadvány a Formula-1 halálos áldozatairól emlékezik meg, összesen 21 olyan ember történetét idézve fel, akik életüket adták álmukért, mely nem volt más, mint hogy ők legyenek a világ leggyorsabb autóversenyzői.

breaklap_szeles



A tragédiákat a magyar autósportos újságírás doyenje, az Autósport és Formula Magazin állandó szerzője, Dávid Sándor, azaz Lapaj idézi fel, míg az illusztrációkat Lovász Zoltán képzőművész készítette, a történeti hűséget szem előtt tartva. A halálos áldozatok mellett a könyv a Formula-1 nagy túléléstörténetei közül is felidéz néhányat, így például Niki Laudáét vagy Robert Kubicáét.

breaklap_lead

Az egyedi kiadvány születéséről, mely most kedvezményes áron, mindössze 6000 forintért érhető el a Formula.hu webshopjában ide kattintva, Dávid Sándor a következőket írta:

 

Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Egy képzőművészé meg pláne!

Ha néhány évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy egy kiváló szobrász, méghozzá "kőszobrász", egyszer majd gyönyörűen megfestett Forma-1-es autók képeit teszi le elém az asztalra, hát kinevetem.

Most pedig itt gyönyörködöm (az Olvasóval együtt) ezekben a szenzációs festményekben, amelyek egyszerre idézik az autósport ős- és hőskorának a levegőjét és a modern autóversenyzés drámáját. Anno, a hasonló, nagyszerű festmények hiányt voltak hivatva pótolni: gyerekcipőben járt még a fényképezés és a filmezés, és ha valaki igazán szépet, drámait, jelentőset akart mondani a versenyzés csodájáról, akkor annak ecsethez és a világító, harsány színekhez kellett nyúlnia.

Ma viszont, a minikamerák és a digitális fényképezés korában, amikor szó szerint mindenki képes lehet "szenzációs" képeket készíteni magának, ezek a festmények éppen a különlegességükkel, az archaizáló stílusukkal hatnak, és főleg azzal a többlettel, amellyel az elmúlt idők képei is hatottak: azzal a megfoghatatlan plusszal, amelyet az alkotó művész a saját lelkéből lehelt beléjük!

Külön érdekessége a dolognak, hogy ez az alkotó, Lovász Zoltán, nem éppen fiatal ember, és bár gyerekkorában nyilván őt is érdekelték az autók, mint minden gyereket, de más gyerekekkel szemben, akik akkor rajzoltak ákombákom autókat, ő csak most, érett fejjel gondolt egyet és ragadott ecsetet. Szerteágazó tevékenysége közben, egy áldott pillanatban, ha jól emlékszik, Ayrton Senna halálának évfordulóján jutott eszébe, hogy talán egy festménnyel illene adóznia a csodálatos bajnoknak" A gondolatot tett követte, és megszületett az első kép: Senna karambolja.

A képek ma már nem papíron vagy vásznon születnek (bár van még olyan is), hanem számítógépen. Zoltán is számítógépen dolgozik már régen. És a gépnek van egy kis táblája, s olyan programja, hogy amit

ő a kis táblán rajzol, az a képernyőn megjelenik, a kívánt színben és minőségben.

Döbbenet az egész!

Az a kép, amelyet "megfestett", az csak ott, digitálisan, a számítógépben létezik, láthatatlanul. És csak akkor jelenik meg, akkor kel életre, amikor kinyomtatja.

Ezért minden kép egyedi.

Mindegyik eredeti!

Az öné is, tisztelt Olvasó!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: