DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 29. vasárnap
F1

Sauber: Nem akarunk két részre szakadt Forma-1-et

A 2015-ös szezon elején az FIA engedélyezte a Manornak, hogy a Ferrari tavalyi motorját használják, de a Sauber csapatfőnöke szerint ez az F1-es erőegyensúly eltorzításával jár.

A Manor indulása még kérdéses volt év elején, ezért külön engedéllyel építhették be autóikba a Ferrari-motor tavalyi változatát. Ezt a kiskaput ugyan szűkebbre zárták, de Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke továbbra is aggodalmát fejezte ki, ugyanis a hinwiliek nem részesei a Stratégiai csoportnak, amely hétfőn tárgyalóasztalhoz ült, többek között ezt a témát is felvetve. A csapatvezető szerint az ilyen szabályozás két részre szakíthatja a Forma-1-et.



„Nem hinném, hogy erre szükség lenne” - idézte Kaltenbornt az Autosport. „Azon vagyunk, hogy összefogjunk, nem pedig olyan környezetet próbálunk meg alkotni, ahol A- és B-csapatok vannak. Ez kicsit eltorzítja a versenyzést, vagy akár versenyt csinál a versenyen belül. Egyszerűen nem ideális.” Noha azt Kaltenborn is elismeri, hogy élhetőbbé kell varázsolni a Forma-1-et a kisebb csapatok számára, úgy véli, hogy ez az eset esetleg példa lenne arra, hogy mely utat nem szabad járni. „Természetes, hogy ha egy csapat küszködik, akkor fel lehet ajánlani ezt a lehetőséget nekik, hiszen senki sem mondaná azt, hogy ’Inkább feladom’, és nem használom ki ezt az opciót. Ha egy csapatnak ezt kellett tennie, akkor miért ne? De úgy vélem, nem az ilyen dolgoknak kellene példát mutatniuk a jövőben.”

Kaltenborn viszont egyet ért azzal, hogy a jelenleg 15-20 millió fontba kerülő V6-os erőforrások költségeit csökkenteni kell - a V8-as érában ugyanez az összeg körülbelül 7 millió font volt. „Nem vagyok tag [a Stratégiai Csoportban - a szerk.], így nem tudom, konkrétan miről tárgyaltak. De azt hallottam, hogy nagyjából egyetértés van ebben a témában, ami egyértelműen helyes irány. Ezt már nagyon régóta mondogatjuk, és most örömteli, hogy ez történik - az már más kérdés, hogy mi lesz ebből pontosan, és hogy mikor.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: